Ez is volt már - random cikk

OLIMPIAI ÖTPRÓBA

olimpiai-otproba

OLIMPIAI ÖTPRÓBA

olimpiai-otproba-logo.jpg MTB VERSENYEK

- Tour de Velencei tó
- Szilvásvárad Maraton
- Hegyek Pokla Maraton
- Crosskovácsi Maraton
- Duna Maraton
- Bükk Maraton
- Mátra Maraton
- Velence Maraton

 REGISZTRÁLOK! 

Kövess minket a Facebookon is!

Strava

Komment

Címkefelhő

Ausztria (10) Bad Goisern (6) Balaton (8) baleset (24) beharangozó (51) Benkó Barbara (5) beszámoló (24) Blazsó Márton (3) bmx (4) bringapark (8) bringás (6) Bringasport (4) bringás póló (3) bringatúra (3) bringaverseny (27) Bubi (3) Buda Maraton (3) Buruczki Szilárd (3) Búr Zsolt (7) Citycross (3) Cseh Veronika (4) Cséri Szilvia (5) cyclocross (38) Danny MacAskill (3) Demeter Nikolett (7) díjátadó (4) Dósa Eszter (4) downhill (22) Drótszamár Fesztivál (12) Duna Maraton (5) e-bike (3) edzés (7) életmód (7) ellopták (3) Eplény (3) Erdőbénye (10) esés (5) EtyekCross (4) fat bike (5) Fehérkő-Lápa Hillclimb (6) fotó (4) futás (3) gerecse maraton (3) gyorszár (3) HegyiBringa (8) hegyikerékpár (58) ironman (3) Kassa (4) kerékpár (74) kerékpáros ruházat (3) kickstarter (3) kőbánya (32) Korda FIlmstúdió (4) kövérbringa (3) Magyar Kerékpársportok Szövetsége (4) magyar kupa (10) maraton (54) Mátra (6) Mátra Maraton (14) merida (4) Merkapt SE (9) Merkapt Sportközpont (12) mez (3) mezgyártás (3) MKSZ (12) mountainbike (7) mountainbike challenge (35) mountain bike (150) mozgásvilág.hu (9) MTB Piknik (9) nevezés (8) Nino Schurter (3) Nyugat Maraton Kupa (6) olimpia (4) olimpiai ötpróba (7) országúti (29) ötpróba (7) Parti András (6) Pedal MTB Tour (4) piactér (3) pincerendszer (9) póló (3) Polony István (4) Red Bull (3) rendelés (3) Rose (4) Salgótarján (6) Salzkammergut Trophy (23) Scott (4) SellarondaHERO (3) SHKE (4) Specialized (8) Strava (3) supercross (11) Szalay Péter (3) Szilvásvárad Maraton (5) Szlovákia (5) táplálkozás (6) teszt (4) tesztnap (6) Top Maraton (7) Tour de Balaton (6) Tour de Hongrie (3) Trek (7) túra (11) Underworld kupa (22) V4 (3) várgesztes (3) verseny (54) versenykiírás (13) versenysorozat (6) Vértesboglár (5) vértes maraton (5) Veszprém (4) videó (4) video (17) világbajnok (4) világkupa (9) villapark (3) visszahívás (3) Vuelta Sportiroda (9) Wouter Cleppe (4) XCO (12) Címkefelhő

Salgótarjánban indul a hegyikerékpáros XCO Magyar Kupa-sorozat

2014.04.24. 07:30 :: fulopmiklos

Mint azt a hétvége eseményeit csokorba szedő posztunkban is jeleztük, az olimpiai szakág (XCO) éves versenysorozatát nyitó futamát az előző években jól bejáratott helyszínen, Salgó vára környékén rendezi a Salgótarjáni Hegyikerékpáros Egyesület 2014. április 26-án és 27-én.

salgotarjan_kupa_xco_magyar_kupa_2013_eresztveny_salgo_salgotarjani_hke_12.jpg

A nógrádi megyeszékhelyen a 2010-es C1-es kategóriájú, olimpiai pontszerző eseménnyel tértek vissza a salgói erdő ösvényeihez, ezt megelőzően több éven keresztül a tóstrandi versenyhelyszín adott otthont a futamoknak. A hazai hegyikerékpársport "veteránjai" számára sem ismeretlen azonban ez a környék, hiszen a sportág magyarországi elterjedésének kezdeti időszakában is itt rendezte a Salgótarjáni HKE a futamokat – az egyesület a szakági szövetséget 1993-ban megalapítók közül az egyetlen, mely máig, folyamatosan, eredeti formájában működik. A 21 évvel ezelőtti, első hivatalos bajnoki futam nyomvonalának egy részét most is érinti a hétvégi esemény.

A szokott forgatókönyv szerint szombaton délután pályabejárással kezdődik majd az esemény, melyet egy órára, délután 16 és 17 óra között szakítanak meg a Zenthe Ferenc Emlékfutás párhuzamos rendezvénye miatt.

Vasárnap reggel a gyerekversenyekkel indul a program, majd a „Fun” névre keresztelt (amatőr) futam következik. A Magyar Mountain Bike Szakági Szövetség által kiadott versenyszabályzatban egy-egy „korosztályilag összevont” férfi és női Fun kategória lett megjelölve, a szervezők azonban külön-külön is értékelik a juniorokat, felnőtteket és masterekek – a lehetőség tehát nyitva áll az amatőrök részére is, hogy kipróbálják erejüket, felkészültségüket.

10:45-től az utánpótlásé a terep, délben pedig a master korosztályok állnak majd rajthoz. A nézők számára legérdekesebbnek a 14 órakor rajtoló elit futam ígérkezik – a felnőttek közel két órán keresztül köröznek majd a vár körül kialakított nyomvonalon.

- A tavalyi nyomvonallal lényegében megegyezik az előttünk álló futam útvonala, így újfent inkább az erő fog dominálni vasárnap – mondta a vasárnapi verseny pályájával kapcsolatos kérdésünkre Kispál Máté, a Salgótarjáni HKE elit férfi felnőtt versenyzője. - A fentieket a vár mögötti technikás, köves-gyökeres lejtő ellensúlyozza némileg, de a hangsúly a két hosszú, monoton emelkedőn lesz – itt sok minden eldől majd. A tavalyi győztes Blazsó Márton 13 perces köridejeit most is alapul lehet venni (amennyiben nem lesz eső és sár), melynek következtében akár hétszer is meg kell majd mászni ezeket az emelkedőket, így az összes szintkülönbség már elég tetemessé és egyben meghatározóvá válik.

salgotarjan_kupa_xco_magyar_kupa_2013_eresztveny_salgo_salgotarjani_hke_05.jpg

Dósa Eszter az elmúlt időszakban már inkább a maraton szakágra helyezte a fókuszt – itt egyenesen a Világranglista élén áll a balassagyarmati Vitalitás SE versenyzője. Természetesen azért ha teheti, az XCO futamokon is rajthoz áll az elit női felnőtt kategóriában, így lesz ez Salgótarjánban is. Esztert az idei céljairól kérdeztük.

- Nemzetközi szinten az elsődleges cél most az XCM Világranglista elsőség megtartása, mondhatni, hogy ez alá rendelünk most mindent. Tervben van az Európa- és Világbajnokságon való részvétel is ebben a szakágban, utóbbi tekinthető az év legfontosabb eseményének számomra. Azonban nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy olimpiai kvalifikációs időszak kezdődik, a nőknél pedig ezúttal egyel kevesebb, azaz 17 kvótáért lehet küzdeni annak okán, hogy a szervező ország, Brazília megkapott egy „grátisz” női kvótát. Pozitívum részemről, hogy a többnapos versenyek továbbra is beleszámítanak majd a kvótaszerzésbe, ahol többfajta hegyikerékpáros versenyforma jelenik meg az adott eseménytől függően. A többnapos terhelés jól fekszik, így reményeim szerint eredményesen tudom majd segíteni a kvótaszerzést. Szerencsére januári balesetemből is sikerült szinte teljesen felépülni, már nem hátráltat számottevően, de az ennek okán az alapozási időszakból kimaradt időszak (közel másfél hónap) az nagyon hiányzik. Amikor tehetem, természetesen itthon is rajthoz állok a külföldi megmérettetések mellett, így került be naptáramba természetesen a hétvégi salgótarjáni futam is! – foglalta össze 2014-es terveit Dósa Eszter.

A versenyről további információk a www.salgotarjanihke.hu/xco2014 honlapon érhetőek el. A futam főtámogatója Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Magyar Kerékpársportok Szövetsége.

Fotó: Lőrincz Bence

komment

Címkék: magyar kupa mountain bike Salgótarján XCO Dósa Eszter SHKE

A bejegyzés trackback címe:

https://mountainbike.blog.hu/api/trackback/id/tr816079132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása