Ez is volt már - random cikk

OLIMPIAI ÖTPRÓBA

olimpiai-otproba

OLIMPIAI ÖTPRÓBA

olimpiai-otproba-logo.jpg MTB VERSENYEK

- Tour de Velencei tó
- Szilvásvárad Maraton
- Hegyek Pokla Maraton
- Crosskovácsi Maraton
- Duna Maraton
- Bükk Maraton
- Mátra Maraton
- Velence Maraton

 REGISZTRÁLOK! 

Kövess minket a Facebookon is!

Strava

Komment

Címkefelhő

Ausztria (10) Bad Goisern (6) Balaton (8) baleset (24) beharangozó (51) Benkó Barbara (5) beszámoló (24) Blazsó Márton (3) bmx (4) bringapark (8) bringás (6) Bringasport (4) bringás póló (3) bringatúra (3) bringaverseny (27) Bubi (3) Buda Maraton (3) Buruczki Szilárd (3) Búr Zsolt (7) Citycross (3) Cseh Veronika (4) Cséri Szilvia (5) cyclocross (38) Danny MacAskill (3) Demeter Nikolett (7) díjátadó (4) Dósa Eszter (4) downhill (22) Drótszamár Fesztivál (12) Duna Maraton (5) e-bike (3) edzés (7) életmód (7) ellopták (3) Eplény (3) Erdőbénye (10) esés (5) EtyekCross (4) fat bike (5) Fehérkő-Lápa Hillclimb (6) fotó (4) futás (3) gerecse maraton (3) gyorszár (3) HegyiBringa (8) hegyikerékpár (58) ironman (3) Kassa (4) kerékpár (74) kerékpáros ruházat (3) kickstarter (3) kőbánya (32) Korda FIlmstúdió (4) kövérbringa (3) Magyar Kerékpársportok Szövetsége (4) magyar kupa (10) maraton (54) Mátra (6) Mátra Maraton (14) merida (4) Merkapt SE (9) Merkapt Sportközpont (12) mez (3) mezgyártás (3) MKSZ (12) mountainbike (7) mountainbike challenge (35) mountain bike (150) mozgásvilág.hu (9) MTB Piknik (9) nevezés (8) Nino Schurter (3) Nyugat Maraton Kupa (6) olimpia (4) olimpiai ötpróba (7) országúti (29) ötpróba (7) Parti András (6) Pedal MTB Tour (4) piactér (3) pincerendszer (9) póló (3) Polony István (4) Red Bull (3) rendelés (3) Rose (4) Salgótarján (6) Salzkammergut Trophy (23) Scott (4) SellarondaHERO (3) SHKE (4) Specialized (8) Strava (3) supercross (11) Szalay Péter (3) Szilvásvárad Maraton (5) Szlovákia (5) táplálkozás (6) teszt (4) tesztnap (6) Top Maraton (7) Tour de Balaton (6) Tour de Hongrie (3) Trek (7) túra (11) Underworld kupa (22) V4 (3) várgesztes (3) verseny (54) versenykiírás (13) versenysorozat (6) Vértesboglár (5) vértes maraton (5) Veszprém (4) video (17) videó (4) világbajnok (4) világkupa (9) villapark (3) visszahívás (3) Vuelta Sportiroda (9) Wouter Cleppe (4) XCO (12) Címkefelhő

Csehoszágban randevúztak a világ legjobb montisai!

2014.05.25. 23:59 :: fulopmiklos

Dél-Afrika és Ausztrália után Európába érkezett a mountain bike XCO világkupa mezőnye. A versenysorozat harmadik állomásának a csehországi Nove Mesto adott otthont.

julie-bresset-vertical-drop.JPG

A pálya központját egy stadion adja, ám a nyomvonal zöme erdei környezetben vezet. A szintkülönbséggel, gyökerekkel, köves akadályokkal bőven megrakott pálya legnagyobb kihívását a „sziklakert” jelenti, amelyről a női mezőny legendás alakja, a norvég Gunn-Rita Dahle Flesjaa (Multivan Merida) a következőket mondta: "Tavaly egyike voltam azoknak, akik a legnehezebb részeket kikerülő „B” útvonalat választottam, ám idénre átalakították a pálya ezt a szakaszát és néhány sziklát eltávolítottak, így száraz körülmények között, gond nélkül teljesíthetővé vált."

Hát, hogy kinek mi a könnyű és mi számít nehéznek, arról vitatkozhatnánk, tény, hogy a cseh pálya nyugodtan nevezhető még így is embert próbálónak!

nove-mesto-xco-women-s-race.JPG

A pénteki napon került sor a versenyhétvégét felvezető eliminator futamokra, amely egy rövidített pályán (1070 méter) megrendezett, gyors sprintverseny. A nők versenyében részt vett Benkó Barbara (Focus XC Team) is, aki a negyeddöntőig jutott, ám onnan - az Eva Lechner (ITA), Peta Mullens (AUS) és Kate Courtney (USA) ellen vivott futamból - nem sikerült továbbküzdenie magát, így a 14. helyet szerezte meg.

benkobarbara.jpgA rajt előtti pillanat Barbi mosolyával! :)

A döntő futamot a szám specialistája, a tavalyi világbajnok, az ausztrál futamot is nyerő Alexandra Engen (Ghost Factory) diadalmaskodott. Második helyen Kathrin Stirnemann (Sabine Spitz Haibike) futott be, míg a harmadik helyet Ingrid Boe Jacobsen (Sepura XC Superior) szerezte meg.

alexandra engen.jpgAlexandra Engen  (Ghost Factory Racing Team) az élen.

A férfiak döntőjére leszakadt az ég, heves esőzés, mennydörgés és villámlás kísérte a futamot. A megváltozott körülményeket Miha Halzer reagálta le a legjobban, és annak ellenére, hogy a rajtból rosszul jött ki, végül simán behúzta a futamot. A szlovén versenyzőt Daniel Federspiel (Ötztal - Scott) és az ausztrál Paul van der Ploeg követte. Az időjárási körülmények olyan rosszra fordultak, hogy a díjátadót sem tartották meg, hanem későbbre halasztották.

Miha Halzer nove mesto eliminator.jpg Miha Halzer

A szombati napon már sokkal barátságosabb körülmények között indultak a cross country futamok, és került sor a junior és U23-as korúak versenyeire. A mieink közül Megyaszai Lilla (CUBE-Csömör) sikeres versenyzéséről és az elért 29. helyezéséről tudunk beszámolni, míg a két fiú indulónknak, Dina Marcinak (Kross-PCCC) és Erdélyi Attilának (CUBE-Csömör) nem jött ki a lépés (előbbinek technikai problémája akadt, míg utóbbit lekörözés miatt kiinteték, végül 88. lett).

Vasárnap már a legjobbaké volt a terep, ugyanis következtek az elit futamok, először a nőké, aztán a férfiaké. A hölgyeknek 11 órakor dördült el a startpisztoly, ahol a mezőny tagjaként elrajtoló Benkó Barbarának szurkolhattunk. A rajtot követően Pauline Ferrand-Prevot (Liv Pro XC Team) gyújtotta be a rakétákat, aki két kör után már több mint másfél perccel vezetett a második helyen tekerő Gunn Rita előtt, akit a harmadik körben Annika Langvad (Specialized Racing XC), Catharine Pendrel (Luna Pro Team) üldözőkettős bedarált.

Catharine Pendrel - Luna Pro Team.jpgA második helyre hajtó Catharine Pendrel (Luna Pro Team)

Az első két futamtól távolmaradó francia lány elsőségét végül senki sem tudta veszélyeztetni, aki végül meggyőző fölénnyel, közel 3 perces előnnyel nyerte a versenyt. A második helyet a kanadai Catharine Pendrel (Luna Pro Team) szerezte meg, a harmadik befutó pedig a nagyot hajtó Gunn-Rita Dahle Flesjaa lett. Benkó Barbi 65. helyen ért célba.

Pauline Ferrand Prevot - Liv Pro XC Team .jpgAz órási fölénnyel nyerő Pauline Ferrand-Prevot (Liv Pro XC Team)

A férfiak futamának a címvédő, svájci Nino Schurter (Scott-Odlo) vágott neki a legelszántabban, tekintve, hogy jelentős hátránya van az összetettben, ugyanis Dél-Afrikában egy defekt miatt 6. lett, míg Ausztráliában el sem indult, eközben Julien Absalon mindkét futamot megnyerte.

nino schurter.jpgNino Schurter (Scott-Odlo) visszakapaszkodik a játszmába. 

Az erős kezdést erős folytatás követte, egyedül a honfitárs Martin Fanger (BMC) tudta tartani Schurter tempóját, a további üldözők sorrendje folyamatosan változott. Fanger a második körben egy kisebb hiba miatt pár másodperccel lemaradt, de harmadik körben visszazárkózott, sőt az 5. körre Schurter előtt fordult.

Martin Fanger nagyszerű versenyének a „sziklakertből” kifordulva, egy bukás vetett véget, folytatni ugyan tudta a versenyt a svájci, ám az élbolyhoz már nem tudta felküzdeni magát.

A futamot végül Nino Schurter nyerte, őt a francia Stéphane Tempier (BH-Suntour-KMC) követte, míg a harmadik helyen a német Moritz Milatz (BMC) érkezett a célba. Julien Absalon (BMC) az 5. helyen futott be, míg a minden dícséretet megérdemlő Fanger 14. lett.

martin fanger.jpgA nagyot versenyző Martin Fanger (BMC) végül csak a 14. lett.

A futamban induló magyar versenyzők a 150 fős mezőnyben a 34. és a 60. helyet szerezték meg, az előbbit Parti András fantasztikus versenyzésének köszönhetően, míg utóbbit Juhász Zsolt remeklése révén (mindkettő Waberer's Areus Cube Team). Minden résztvevő honitársunknak gratulálunk!

Fotó: Rob Jones (www.canadiancyclist.com), Red Bull

komment

Címkék: világkupa cseh világbajnok mountain bike cross country Nino Schurter Julien Absalon XCO Benkó Barbara Nove Mesto Parti András Martin Fanger Miha Halzer Pauline Ferrand-Prevot

A bejegyzés trackback címe:

https://mountainbike.blog.hu/api/trackback/id/tr556205663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása