Ez is volt már - random cikk

OLIMPIAI ÖTPRÓBA

olimpiai-otproba

OLIMPIAI ÖTPRÓBA

olimpiai-otproba-logo.jpg MTB VERSENYEK

- Tour de Velencei tó
- Szilvásvárad Maraton
- Hegyek Pokla Maraton
- Crosskovácsi Maraton
- Duna Maraton
- Bükk Maraton
- Mátra Maraton
- Velence Maraton

 REGISZTRÁLOK! 

Kövess minket a Facebookon is!

Strava

Komment

Címkefelhő

Ausztria (10) Bad Goisern (6) Balaton (8) baleset (24) beharangozó (51) Benkó Barbara (5) beszámoló (24) Blazsó Márton (3) bmx (4) bringapark (8) bringás (6) Bringasport (4) bringás póló (3) bringatúra (3) bringaverseny (27) Bubi (3) Buda Maraton (3) Buruczki Szilárd (3) Búr Zsolt (7) Citycross (3) Cseh Veronika (4) Cséri Szilvia (5) cyclocross (38) Danny MacAskill (3) Demeter Nikolett (7) díjátadó (4) Dósa Eszter (4) downhill (22) Drótszamár Fesztivál (12) Duna Maraton (5) e-bike (3) edzés (7) életmód (7) ellopták (3) Eplény (3) Erdőbénye (10) esés (5) EtyekCross (4) fat bike (5) Fehérkő-Lápa Hillclimb (6) fotó (4) futás (3) gerecse maraton (3) gyorszár (3) HegyiBringa (8) hegyikerékpár (58) ironman (3) Kassa (4) kerékpár (74) kerékpáros ruházat (3) kickstarter (3) kőbánya (32) Korda FIlmstúdió (4) kövérbringa (3) Magyar Kerékpársportok Szövetsége (4) magyar kupa (10) maraton (54) Mátra (6) Mátra Maraton (14) merida (4) Merkapt SE (9) Merkapt Sportközpont (12) mez (3) mezgyártás (3) MKSZ (12) mountainbike (7) mountainbike challenge (35) mountain bike (150) mozgásvilág.hu (9) MTB Piknik (9) nevezés (8) Nino Schurter (3) Nyugat Maraton Kupa (6) olimpia (4) olimpiai ötpróba (7) országúti (29) ötpróba (7) Parti András (6) Pedal MTB Tour (4) piactér (3) pincerendszer (9) póló (3) Polony István (4) Red Bull (3) rendelés (3) Rose (4) Salgótarján (6) Salzkammergut Trophy (23) Scott (4) SellarondaHERO (3) SHKE (4) Specialized (8) Strava (3) supercross (11) Szalay Péter (3) Szilvásvárad Maraton (5) Szlovákia (5) táplálkozás (6) teszt (4) tesztnap (6) Top Maraton (7) Tour de Balaton (6) Tour de Hongrie (3) Trek (7) túra (11) Underworld kupa (22) V4 (3) várgesztes (3) verseny (54) versenykiírás (13) versenysorozat (6) Vértesboglár (5) vértes maraton (5) Veszprém (4) videó (4) video (17) világbajnok (4) világkupa (9) villapark (3) visszahívás (3) Vuelta Sportiroda (9) Wouter Cleppe (4) XCO (12) Címkefelhő

A halállovas legendája

2014.10.22. 16:40 :: fulopmiklos

Henri Van Lerberghe belga kerékpárversenyző volt, aki 1881. január 29-én látta meg a napvilágot Lichterveldében. Sajátos, faltörő koshoz hasonlatos harcmodora miatt nagyon kedvelt volt a kerékpársport rajongóinak körében. A Ritte becenévre hallgató kerekeshez fűződik az országúti bringázás egyik legszórakoztatóbb története, ennek próbáltam utánajárni…

tour de flanders 1919.jpg

Négy hónappal az első világháború befejezését követően, 1919. március 22-én indították el ismét a Tour of Flanders elnevezésű országúti kerékpárversenyt Belgiumban. A 47 induló között volt Henri "Ritte" Van Lerberghe is, egy nagyon tehetséges versenyző, aki a háború előtt, 1914-ben második lett a versenyen. Van Lerberghe közvetlenül a leszerelését követően érkezett a viadalra, úgy hogy még kerékpárja sem volt. A versenyen végül egy rokonától kölcsön kért bringával tudott elindulni. Ritte a rajtpisztoly eldördülése előtt, az öklét rázva, így kiáltott a versenytársaknak: "lenyomlak titeket a francba!"

A verseny nagy esélyese Jules Vanhevel jót nevetett az elszánt kihívón, de Ritte még egy lapáttal rátett: "ne röhögj, mert a saját házad előtt foglak faképnél hagyni!" Van Lerberghe betartotta az ígéretét és Ichtegemnél, amely Vanhevel szülővárosa volt, egy dombon megtámadta nagy riválisát. A többi versenyzőnek tetszett a színjáték és nem vették komolyan az akciót, így Ritte tekintélyes előnyre tett szert. Mire a pelotonban észrevették, hogy ennek a fele sem tréfa, a szökevény már messze járt.

Henri Van Lerberghe - Ritte - 1919.jpg

Ritte hatalmas iramban tekert a 203 km-s verseny célja felé, akit az északi-tengeri szél is segített, ám mielőtt a Gentbrugge-i velodromba ért volna megállt egy helyi kocsmában, ahol rendelt egy "Demie-t”, egy világos belga sört. A szökevénynek annyira jól esett a nedű, hogy kért még egyet, majd egy újabbat.

A verseny szervezője Oscar Van Braeckel észrevette, hogy Ritte a kocsmában ül és szólt Van Lerberghe edzőjének, hogy azonnal hozza ki onnan a versenyzőt, aki hosszas rábeszélés után tudta csak rábírni hősünket a továbbindulásra. A befutó előtt Ritte a bringáját tolva még tett egy tiszteletkört a velodromban, mert a sok sör miatt tekerni már nem tudott, közben kikiáltott a közönségnek: "menjetek haza, félnapnyi előnyöm van a többiekkel szemben!" Valójában 14 perc maradt az előnyéből, de Henri Van Lerberghe így is fölényesen nyerte az 1919. évi versenyt.

Idáig tart a legenda, ám az igazság nem kevésbé szórakoztató:

Miután hősünk megszökött a mezőnytől közel 120 km-t tekert egyedül, amely során meggyűlt a baja a szembeszéllel. Már-már úgy tűnt, hogy elkészül az erejével, amikor megállt az út mentén egy segítőnél, aki az egyik versenyzőt, Marcel Buysse-t várta frissítéssel. Ritte azt mondta a segítőnek, hogy Buysse már feladta a versenyt és elkérte az életmentő ételt, így új erőre kapva folytatta a versenyt.

Az újabb fordulópont egy vasúti kereszteződésben volt, ahol egy tehervonat vesztegelt elzárva az utat. Van Lerberghe nem teketóriázott, a vállára kapta a kerékpárját és felmászott a vasúti szerelvényre, majd a túloldalt leugrott és száguldott tovább a cél felé. Ritte 14 perces győzelme végül a verseny történetének legnagyobb arányú diadala lett. A 203 km-es etap megtételéhez 7 óra és 28 percre volt szüksége, amely 26,4 km/órás átlagot jelentett, ami mai szemmel nézve megmosolyogtató lehet.

A Tour of Flanders mezőnye azóta is mindig áthalad Lichtervelde városkáján, ahol a résztvevők megemlékeznek Henri Van Lerberghe legendás győzelméről. Elég csak 2004. április 4-ét felidéznünk, amikor a mezőny egy a főtéren felállított hatalmas méretű vasúti kocsin haladt keresztül, így tisztelegve a nagy előd emlékének.

Henri Van Lerberghe - Ritte.jpg

A lichtervelde-i halállovasként elhíresült bringás karrierjének vitathatatlan csúcspontja volt ez a furcsa diadal, hiszen egy 1913-as Tour de France szakaszgyőzelmen kívül egyéb elsőséget nem őriznek a krónikák. A furcsa becenév Van Lerberghe versenyzési stílusából ered, hiszen minden futamon nagyon erősen, mindent beleadva kezdett és az elején próbálta dűlőre vinni a dolgot, ám kamikaze harcmodora miatt sokszor a versenyeket sem tudta befejezni.

Ritte, aki 1910 és 1923 között volt aktív versenyző, 1966. áprilisában halt meg 75 éves korában.

Szólj hozzá!

Címkék: belga országúti Ritte bringaverseny Henri Van Lerberghe Tour of Flanders halállovas

A bejegyzés trackback címe:

https://mountainbike.blog.hu/api/trackback/id/tr556813905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása