Ez is volt már - random cikk

  • Ha nyaralni mész, ne hagyd otthon a bringát!Számomra evidens, hogyha autóval megyek nyaralni, akkor a bringát is viszem magammal. Nem volt ez másként idén sem, így egészen más oldaláról is megismerhettem a családi nyaralás színhelyét, a Kornati...
  • Hétfőn indul a nevezés a jövő évi HERO-ra!11. alkalommal kerül megrendezésre Selva Val Gardena-ban, 2020. június 20-án a világ egyik legkeményebb hegyikerékpár-maratonja, amelyre mindig hatalmas az érdeklődés.
  • Bringások lepték el a BalatontMájus 18-án, szombaton háromezer túrázóval teltek meg a „magyar tenger” kerékpárútjai. Ennyi kerékpáros vágott ugyanis neki az ország legnagyobb bringás túrájának, a McDonald's BringaMánia Tour de...
  • Salzkammergut Trophy: ötletek szálláskereséshezAz ismert szállásfoglalási oldalakon a Trophy hétvégéjére már alig találni szabad szállást, illetve a szabad szobákat általában magasabb áron kínálják, mint egyéb időszakokban. Több szállásadó csak...
  • Pacsizz az ördöggel – jön a huszonkettedik Trophy!A mountain bike maratonok egyik állócsillaga a Salzkammergut Trophy, amely 2019. július 12-14. között Bad Goisernben kerül megrendezésre. A megmérettetésen több mint 40 országból 5000 kerékpáros vesz...

OLIMPIAI ÖTPRÓBA

olimpiai-otproba

OLIMPIAI ÖTPRÓBA

olimpiai-otproba-logo.jpg MTB VERSENYEK

- Tour de Velencei tó
- Szilvásvárad Maraton
- Hegyek Pokla Maraton
- Crosskovácsi Maraton
- Duna Maraton
- Bükk Maraton
- Mátra Maraton
- Velence Maraton

 REGISZTRÁLOK! 

Kövess minket a Facebookon is!

Strava

Komment

Címkefelhő

Ausztria (10) Bad Goisern (6) Balaton (8) baleset (24) beharangozó (51) Benkó Barbara (5) beszámoló (24) Blazsó Márton (3) bmx (4) bringapark (8) bringás (6) Bringasport (4) bringás póló (3) bringatúra (3) bringaverseny (27) Bubi (3) Buda Maraton (3) Buruczki Szilárd (3) Búr Zsolt (7) Citycross (3) Cseh Veronika (4) Cséri Szilvia (5) cyclocross (38) Danny MacAskill (3) Demeter Nikolett (7) díjátadó (4) Dósa Eszter (4) downhill (22) Drótszamár Fesztivál (12) Duna Maraton (5) e-bike (3) edzés (7) életmód (7) ellopták (3) Eplény (3) Erdőbénye (10) esés (5) EtyekCross (4) fat bike (5) Fehérkő-Lápa Hillclimb (6) fotó (4) futás (3) gerecse maraton (3) gyorszár (3) HegyiBringa (8) hegyikerékpár (58) ironman (3) Kassa (4) kerékpár (74) kerékpáros ruházat (3) kickstarter (3) kőbánya (32) Korda FIlmstúdió (4) kövérbringa (3) Magyar Kerékpársportok Szövetsége (4) magyar kupa (10) maraton (54) Mátra (6) Mátra Maraton (14) merida (4) Merkapt SE (9) Merkapt Sportközpont (12) mez (3) mezgyártás (3) MKSZ (12) mountainbike (7) mountainbike challenge (35) mountain bike (150) mozgásvilág.hu (9) MTB Piknik (9) nevezés (8) Nino Schurter (3) Nyugat Maraton Kupa (6) olimpia (4) olimpiai ötpróba (7) országúti (29) ötpróba (7) Parti András (6) Pedal MTB Tour (4) piactér (3) pincerendszer (9) póló (3) Polony István (4) Red Bull (3) rendelés (3) Rose (4) Salgótarján (6) Salzkammergut Trophy (23) Scott (4) SellarondaHERO (3) SHKE (4) Specialized (8) Strava (3) supercross (11) Szalay Péter (3) Szilvásvárad Maraton (5) Szlovákia (5) táplálkozás (6) teszt (4) tesztnap (6) Top Maraton (7) Tour de Balaton (6) Tour de Hongrie (3) Trek (7) túra (11) Underworld kupa (22) V4 (3) várgesztes (3) verseny (54) versenykiírás (13) versenysorozat (6) Vértesboglár (5) vértes maraton (5) Veszprém (4) video (17) videó (4) világbajnok (4) világkupa (9) villapark (3) visszahívás (3) Vuelta Sportiroda (9) Wouter Cleppe (4) XCO (12) Címkefelhő

45 ország, 4484 bringása a Salzkammergut Trophyn!

2015.07.16. 10:15 :: fulopmiklos

Valószínűleg a blogunk olvasóinak nem szorul bemutatásra a Salzkammergut Trophy, amely a hegyikerékpár sport egyik legjelentősebb nemzetközi csúcstalálkozója. A rendezvény nyugodtan nevezhető a mountain bike Mekkájának, ahova minden év júliusában bringások ezrei kelnek útra a világ miden részéből, hogy ló és lovasa legyőzze a célként kitűzött távot. A Trophy kimondottan kedvelt a magyar kerékpárosok körében, idén is közel 300-an neveztek a versenyre. Mi sem az első, és biztonsággal kijelenthető, hogy nem is utolsó alkalommal álltunk rajthoz a méltán híres erőpróbán.

salzkammergut-trophy-2015-9.jpg

A szombati versenyre már csütörtökön megkezdtük a ráhangolódást, ugyanis ekkor érkeztünk meg az Altaussee mellett található Hagan Lodge nevű apartmanfaluba, amely a szállásunkként szolgált a Trophy ideje alatt. Az első, az elkövetkező napainkat is meghatározó felfedezésünk az Ausee partján található kolbászsütő megtalálása volt, ahol összesen 4 alkalommal ettünk, ami jól jelzi a felszolgált ételek nívóját. Az csak a hab a tortán, hogy kitartó és visszatérő vendégként az utolsó napi reggelink elköltése után még egy mosolyt is kiérdemeltünk a kissé marcona tulajdonoshölgytől.

salzkammergut-trophy-2015-26-hagan-lodge.JPG

A pénteki napra a nevezési csomag átvételét, a rendezvényt kísérő kiállítás megtekintését és a környék felfedezését terveztük, némi laza bringázással vegyítve. A felsoroltakból mindent meg is valósítottunk, sőt helyenként túl is teljesítettük…

Kezdésként Obertraumot vettük célba, előbb aszfalton, majd kerékpárúton, majd Hallstadtban tartottunk rövid pihenőt, végül a másnapi verseny utolsó szakasza mentén értük el Bad Gosiernt, a rendezvénynek otthont adó települést. Ha jelzőket kellene sorolni a Salzkammergut Trophy szervezésére, akkor a színvonalassal kezdenénk, a nagyvonalúval és a precízzel folytatnánk, és a gördülékennyel zárnánk. A rajtcsomag és a szponzori ajándékok átvétele gyorsan megvolt, így maradt idő a kiállítás megtekintésére is, ahol 80(!) gyártó kínálta a portékáit.

salzkammergut-trophy-2015-29.jpg

A szállásunk felé kb. 5 órakor indultunk el, ám a letekerendő útvonal térképen való megtervezésekor már sejtettük, hogy a lazának tervezett körünk bőven túl lesz egy verseny előtti átmozgató bringázáson, tekintve, hogy 40 km már a lábunkban volt. A visszaúton közelebbi kapcsolatba kerültünk a szombati verseny rajt utáni merdek mászós és az A-táv egy 10 km-es szakaszával. Mire estére az apartmanunkhoz értünk 65 km-t és 1500 méter megtekert szintet mutattak a kütyüink. Okos.

6.15-kor ébresztő, reggeli és készülődés, majd indulás - ezúttal autóval - Bad Goisernbe. A városka nyüzsgő méhkassá változott ekkorra, mindenhol parkoló autók, melegítő bringások sokasága fogadott. A Salzkammergut Trophyn összesen 7 távon lehet rajthoz állni a 20 km-es legkisebb G futamtól, a legendás 210 km-es A-távig. Mi a második leghosszabb távot, a B-strecke-t választottuk szombati időtöltésnek, amely 120 km távolsággal és 3800 méter szintkülönbséggel csábított kerékpározásra.

salzkammergut-trophy-2015-28.jpg

A B-távosok rajtoltatása 9 órakor kezdődik és 5 perces időközökkel, három blokkból engedik neki a mezőnyt a hegyeknek, mi a 9 óra 5 perces második szekcióból indultunk. Részben a nagy a létszám, részben az előttünk álló hosszú a táv miatt, senki nem kapkodott, nyugodtan kúszott ki az ezerfejű bringáshad a kordonokkal szegélyezett úton Bad Goisernből.

Az első hegy derekáig a pörgetős haladást választottuk (kettősünk itt szétvált, a miértekről itt olvashatsz), majd egyes szám első személybe váltva, megkezdtem a versenyt. Nem állítom, hogy nyélen nyomtam, de próbáltam mindenhol - lejtőn és emelkedőn egyaránt – belerakni azt, ami bennem volt. A Trophy pályája nincsen túlbonyolítva: egy jó nagy mászás az elejére, néhány hupli és jön az Örök Fal, majd vissza Bad Goisernbe. Tókerülős hullámvasutazás, majd fel a sóbányához egy masszív szerpentinen, majd tolás a 30%-os betonos emelkedőn. Kis szusszanás lefelé, majd még egy jó kiadós mászás. Nagyjából eddig tart a neheze, bár még vagy 40 km hátravan, amibe egy nagyobb, meg több kisebb emelkedő besunyiskodik.

Számomra a legmeglepőbb a tókerülős rész volt, amire hosszúként és unalmasként emlékeztem korábbról, ám most kimondottan változatosnak éltem meg. Szintén a pozitív oldalon említeném a sóbányához való mászást, ami a csak tolással teljesíthető részen kívül kimondottan feküdt és jól is ment.

Egy hosszú távú versen teljesítése több szempontból is érdekes utazás. Egyrészt van idő egy belső kirándulásra is, ahol a hosszú emelkedőkön sok mindent megért, másként lát vagy átértékel az ember. Pontosan kirajzolódik, hogy mi miatt tart ott, ahol tart, mennyit tett a sikerért vagy mit rontott el, kik állnak mellette és önmagán túl kikért harcol. Az igazság órái ezek, ahol minden kiderül feketén-fehéren: egy 100, netán 200 km feletti távot már nem lehet „véletlenül” jól teljesíteni vagy megúszni, oda kemény munka és alázat szükséges. Másrészről a hosszú, olykor monoton kilométerek alatt van idő a környezet befogadására is és a Trophy ilyen szempontból sem vall szégyent, hiszen gyönyörű helyeket fűz fel az útvonal.

A versenyen 45 országból, közel 4484 sportoló vett részt, a viadalt a német Andreas Seewald (Team Centurion Vaude) nyerte, aki a leghosszabb 211 km-es távot, a hozzá tartozó 7049 méter szintkülönbséggel, új pályarekorddal, 9 óra 50 perc alatt teljesítette. A hölgyek között a cseh Cesnaková Milena (Superior MTB Team) diadalmaskodott, aki 12 óra 49 perc alatt teljesítette az A-távot, két honfitársa előtt.

A magyar indulók közül Reznik Sándor (Pilis Cross Country Club) volt a leggyorsabb a horror távon, ő 12 óra 37 perces idővel ért célba. Mindenképpen említést érdemel a második legjobb magyarként befutó Vas Peti (Merida Maraton Team CST), aki a 10. Salzkammergut Trophy-ját teljesítette (ebből 9-et az A-távon)!

Külön cikkben foglalkozhatnánk a rendezvény körítésével, hogy az este, aznap a több ezredikként a célba befutó bringás is ugyanazt az ovációt kapja a közönségtől, a szpíkertől, mintha a versenyt nyerte volna meg, hogy a lebonyolításban közreműködők százai milyen kedvességgel és alázattal viseltetnek az indulók iránt, hogy a helyiek mennyire szeretik a rendezvényt, az ideérkezőket, hogy a frissítő pontokon micsoda fejedelmi ellátást és kiszolgálást kapnak az indulók, hogy a díjkiosztó micsoda körítéssel zajlik és, hogy egyáltalán milyen leírhatatlan hangulat lengi körbe az eseményt, de ezt jobb megtapasztalni.

Többször mondtuk már, hogy alapvetően kétféle mountain bike-os létezik, az egyik, aki már volt a Salzkammergut Trophy-n, a másik pedig, aki el fog menni rá, ugyanis ez az a rendezvény, amit nem lehet kihagyni, hiszen életre szóló élménytől fosztanánk meg magunkat.

Végezetül nézzézzek meg azt a videót, amit a versenyen a versenyről készítettünk, és amelyben megrpóbálunk bemutatni valamit abból az élménycsokorból, amit a Salzkammergut Trophy adott nekünk.

Beszámoló és videó: Fülöp Miklós

3 komment

Címkék: beszámoló maraton Ausztria Salzkammergut Trophy Vass Péter Andreas Seewald

A bejegyzés trackback címe:

https://mountainbike.blog.hu/api/trackback/id/tr787631966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fishtax 2015.07.17. 11:37:27

Ha jól értettem Vas Peti beszámolóját, akkor ő mind a 10 alkalommal az A távon indult, csak azt abban az évben lerövidítették, mikor július közepén 1500 méteren 10 centi hó esett.

fulopmiklos · http://mountainbike.blog.hu 2015.07.17. 12:32:31

@Fishtax: Olvasd el az első sorokat újra: "Mivel tavaly a Masters EB miatt ’rövidtávon’ indultam, ezért idén logikus volt a visszatérés a rendes A távhoz, a 211 km-hez a szokásos 7000 m szinttel. Most vágtam neki 9. alkalommal az A távnak (ebből 8 sikeres teljesítés és 1 félig, amikor is az egész versenyt lefújták havazás miatt)."

Szóval a 10-ből egyszer ment Peti rövidebb távon, 9-szer a az A-n, amiből 8-szor teljesítette azt.

Fishtax 2015.07.17. 18:40:42

Jogos, bocsánat, én emlékeztem rosszul!
süti beállítások módosítása