Ez is volt már - random cikk

  • 18 km-es városi bringatúra a Mozgás ÉjszakájánJúnius 17-én éjszaka, három év után ismét megrendezésre kerül a Mozgás Éjszakája, amelynek keretei között egy Budapest legszebb részeit érintő, 18 km-es kerékpáros túra várja a bringásokat. A...
  • Ha nyaralni mész, ne hagyd otthon a bringát!Számomra evidens, hogyha autóval megyek nyaralni, akkor a bringát is viszem magammal. Nem volt ez másként idén sem, így egészen más oldaláról is megismerhettem a családi nyaralás színhelyét, a Kornati...
  • Szlovák és osztrák győzelem a Mátra MaratononA szlovák bajnok, Tomas Višňovský és az osztrák Sabine Sommer nyerte a 2019. szeptember 1-én megrendezett 18. Mátra Mountain Bike Maratont. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) naptárban szereplő...
  • Jön Ausztria legnagyobb maratonja, a Salzkammergut TrophyNéhány hét múlva, 2019. július 13-án, 40 nemzet több mint 5000 résztvevőjével – közte 3-400 magyar indulóval – kezdetét veszi Ausztria legnagyobb mountain bike maratonja.
  • Bringások lepték el a BalatontMájus 18-án, szombaton háromezer túrázóval teltek meg a „magyar tenger” kerékpárútjai. Ennyi kerékpáros vágott ugyanis neki az ország legnagyobb bringás túrájának, a McDonald's BringaMánia Tour de...

OLIMPIAI ÖTPRÓBA

olimpiai-otproba

OLIMPIAI ÖTPRÓBA

olimpiai-otproba-logo.jpg MTB VERSENYEK

- Tour de Velencei tó
- Szilvásvárad Maraton
- Hegyek Pokla Maraton
- Crosskovácsi Maraton
- Duna Maraton
- Bükk Maraton
- Mátra Maraton
- Velence Maraton

 REGISZTRÁLOK! 

Kövess minket a Facebookon is!

Strava

Komment

Címkefelhő

Ausztria (10) Bad Goisern (6) Balaton (8) baleset (24) beharangozó (51) Benkó Barbara (5) beszámoló (24) Blazsó Márton (3) bmx (4) bringapark (8) bringás (6) Bringasport (4) bringás póló (3) bringatúra (3) bringaverseny (27) Bubi (3) Buda Maraton (3) Buruczki Szilárd (3) Búr Zsolt (7) Citycross (3) Cseh Veronika (4) Cséri Szilvia (5) cyclocross (38) Danny MacAskill (3) Demeter Nikolett (7) díjátadó (4) Dósa Eszter (4) downhill (22) Drótszamár Fesztivál (12) Duna Maraton (5) e-bike (3) edzés (7) életmód (7) ellopták (3) Eplény (3) Erdőbénye (10) esés (5) EtyekCross (4) fat bike (5) Fehérkő-Lápa Hillclimb (6) fotó (4) futás (3) gerecse maraton (3) gyorszár (3) HegyiBringa (8) hegyikerékpár (58) ironman (3) Kassa (4) kerékpár (74) kerékpáros ruházat (3) kickstarter (3) kőbánya (32) Korda FIlmstúdió (4) kövérbringa (3) Magyar Kerékpársportok Szövetsége (4) magyar kupa (10) maraton (54) Mátra (6) Mátra Maraton (14) merida (4) Merkapt SE (9) Merkapt Sportközpont (12) mez (3) mezgyártás (3) MKSZ (12) mountainbike (7) mountainbike challenge (35) mountain bike (150) mozgásvilág.hu (9) MTB Piknik (9) nevezés (8) Nino Schurter (3) Nyugat Maraton Kupa (6) olimpia (4) olimpiai ötpróba (7) országúti (29) ötpróba (7) Parti András (6) Pedal MTB Tour (4) piactér (3) pincerendszer (9) póló (3) Polony István (4) Red Bull (3) rendelés (3) Rose (4) Salgótarján (6) Salzkammergut Trophy (23) Scott (4) SellarondaHERO (3) SHKE (4) Specialized (8) Strava (3) supercross (11) Szalay Péter (3) Szilvásvárad Maraton (5) Szlovákia (5) táplálkozás (6) teszt (4) tesztnap (6) Top Maraton (7) Tour de Balaton (6) Tour de Hongrie (3) Trek (7) túra (11) Underworld kupa (22) V4 (3) várgesztes (3) verseny (54) versenykiírás (13) versenysorozat (6) Vértesboglár (5) vértes maraton (5) Veszprém (4) video (17) videó (4) világbajnok (4) világkupa (9) villapark (3) visszahívás (3) Vuelta Sportiroda (9) Wouter Cleppe (4) XCO (12) Címkefelhő

Élménydús sárfürdő Szántódpusztán

2014.07.14. 20:40 :: fulopmiklos

I love Balaton Bringa Weekend névre keresztelve újabb Balaton-környéki kerékpáros eseménnyel bővült a hazai versenypaletta, amely két külön szakágat célozva, országúti és mountain bike futammal várta július 12-én, szombaton a tekerésre éhezőket. A mi kíváncsiságunkat természetesen a hegyikerékpáros szekció keltette fel, így beszámolónk a MTB maraton eseményeit eleveníti fel.

i love balaton mtb maraton - Korecz Márk.jpg

Nem kis fába vágja a fejszéjét az, aki manapság a hegyibringások szívét készül megnyerni, ugyanis a hazai versenyzői potenciált erősen meghaladó számú rendezvény van már így is a „piacon”. Ezek között van néhány igazán kiváló esemény, akad néhány egészen jó is, ám zömében rosszul finanszírozott, a versenyzői igényeket csak alulról karcoló versenyek tucatjairól beszélhetünk, így rést a minőségi lebonyolítás megcélzása jelenthet. Egy új szervezés esetében a feladat még nagyobb: vakon kell bizonyítani a szervezőknek, hogy képesek átugrani a lécet. Ezek után nézzük, hogy az I love Balaton Bringa Weekend MTB maratonja hogyan teljesített.

Az előzetes kommunikáció biztató volt, a kreatív anyagok jól sikerültek, a meghatározó bringás orgánumokban találkoztam az esemény hírével és a Facebookon is folyamatosan szem előtt volt a verseny. Fontos láncszemnek tekinthető, hogy a legjobbak komoly pénzdíjakért küzdhettek mind női, mind férfi vonalon, közép- és hosszútáv esetében egyaránt, emellett jártak a ranglistapontok is.

i love balaton maraton MTB 101.jpg

A rajtközpontként a Szántódpuszta Kulturális Központ szolgált, amely önmagában is megtekintésre érdemes, ugyanis egy Magyarországon egyedülálló, harminc épületből álló, műemlék-együttesről van szó, amely eredeti állapotban őrzi egy 150-200 évvel ezelőtti birtok képét. A XVIII. századi majorság kétség kívül hangulatos háttere volt a profin kiépített rajtközpontnak. A nevezés és a rajtcsomag átvétele egy perc alatt lezajlott, a zacskó emblémázott pólót, kulacsot, High5 gélt, információs anyagot és kedvezményre jogosító kuponokat tartalmazott.

A versenyen indulók három különböző táv (20, 47 és 67 km) közül választhattak, a közép- és hosszútáv rajtjára 10 órakor, míg a rövidtávéra 15 perccel később került sor. A nyomvonalat egy nagyobb és egy kisebb kör adta, a nagyobb jelentette a középtávot, a kisebb a rövidet, míg a hosszútávosoknak mindkét kört teljesíteni kellett. A kb. 120 fős mezőnyt a hazai elit tagjai is színesítették, így a rajtvonalon láthattuk Dósa Esztert (Vitalitás SE-Kross), Blazsó Mártont (VKE-Nelson Kross), Búr Zsoltot (Alpinbike Team) és Szalay Pétert (Focus Team Hungary), de feltűnt a „belga” is, azaz Wouter Cleppe (Alpinbike Team).

ILB-bringa_20140712-046.jpg

Az előző napi esőzések nyomán számítanunk kellett a nehezebb körülményekre, ám a pálya első szakasza, csak felázott talajt, kisebb tócsákat, az előrehaladást döntően nem befolyásoló akadályokat gördített elénk. Ahogy azt várni lehetett a pálya lendületes nyomvonalon haladt, dombságra jellemző módon, rövid emelkedők és lejtők váltogatták egymást. A környezet igazán változatos volt, amelyhez a fel-feltűnő balatoni panoráma adta a hátteret.

balaton maraton 2.jpg
A mélyebbenn fekvő részeken aztán megjelentek az egyre nagyobb és kikerülhetetlen méretű pocsolyák, amelyek egy erdős szakaszon végül összefüggő mocsárrá változva, az út teljes szélességét elfoglalták. A két keréken történő előrejutás, a kerekre ragadó sár nyomán lehetetlenné vált, így a mezőny eleje és vége egyaránt kerékpárcipelésre, sárban vonszolásra kényszerült. A legkritikusabb egy 1,5 km-es szakasz volt, amely leküzdése kinek-hogyan, de kb. 25-30 perc küzdelmet jelentett.

balaton maraton.jpg

A sártengert egy betonos vízelvezető követette, amely alkalmat nyújtott a több kilogramm sár elhagyására, de a szezon panorámájának a megtekintésére is, ugyanis a magasból elénk tárult a Kőröshegyi völgyhíd lenyűgöző látványa, amelynek a Balaton kékje adott hátteret. A tempós száguldás után alulról is megcsodálhattuk a 1872 m hosszú, 87,5 m magas építményt, ugyanis a híd alatt vezetett tovább az utunk. A sárdagasztás okozta sokkot és küzdelmet már semmilyen további akadály nem tudta megközelíteni, így a hátralévő emelkedőket gyorsan leküzdöttük és érkeztünk vissza az impozáns rajtközpontba.

ILB-bringa_20140712-007.jpg

A nők 47 km-es abszolút versenyét Dósa Eszter nyerte Surán Mónika és Albert Katalin előtt, míg a férfiak erősebb távján (67 km) Wouter Cleppe diadalmaskodott, megelőzve Szalay Pétert és Búr Zsoltot.

Egy kerékpáros rendezvény krónikájához hozzátartozik a verseny utáni ellátás megítélése, amelynek sarokkövei a frissítés/étkeztetés és a tisztálkodási lehetőségek (bringa és lovasa számára) minősége. Nos, az előbbit tekintve jól vizsgáztak a szervezők, ugyanis egy jól felszerelt frissítőpont várta a beérkezőket, emellett gulyást is fogyaszthattak a versenyzők. A kerékpármosási és tisztálkodási lehetőségek viszont igencsak szűkösek voltak és egyetlen slagra korlátozódtak, amely mindenképpen a javítandó faladatok közé tartoznak.

i love balaton maraton MTB.jpg

Összegezve az első alkalommal megrendezett I love Balaton Bringa MTB maratont, mindenképpen pozitív összképről számolhatunk be. A pálya kijelölése és biztosítása szinte tökéletes volt, a frissítőállomások számát és felszereltségét szintén csak dicsérni lehet, a szervezők szívélyessége, kedvessége, példaértékű. Ami kritikát érdemel az a bringamosási és tisztálkodási lehetőségek hiánya.

i love balaton maraton MTB 105.jpg
Nagyon bízunk benne, hogy a verseny megkapaszkodik a versenypalettán és jövőre ismét ellátogathatunk Szántódpusztára és megismerhetjük a pályát száraz körülmények között is. Érdemes azonban elgondolkozni a Salzkammergut Trophy jelentette erős konkurencián és másik hétvégére tenni a rendezvényt. 

Fotók: Korecz Márk, www.facebook.com/fotosarok, Kenyeres Zsolt

Szólj hozzá!

Címkék: maraton mountain bike I love Balaton Szántódpuszta Dósa Eszter Bringa Weekend Wouter Cleppe

A bejegyzés trackback címe:

https://mountainbike.blog.hu/api/trackback/id/tr106507207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása