Ez is volt már - random cikk

OLIMPIAI ÖTPRÓBA

olimpiai-otproba

OLIMPIAI ÖTPRÓBA

olimpiai-otproba-logo.jpg MTB VERSENYEK

- Tour de Velencei tó
- Szilvásvárad Maraton
- Hegyek Pokla Maraton
- Crosskovácsi Maraton
- Duna Maraton
- Bükk Maraton
- Mátra Maraton
- Velence Maraton

 REGISZTRÁLOK! 

Kövess minket a Facebookon is!

Strava

Komment

Címkefelhő

Ausztria (10) Bad Goisern (6) Balaton (8) baleset (24) beharangozó (51) Benkó Barbara (5) beszámoló (24) Blazsó Márton (3) bmx (4) bringapark (8) bringás (6) Bringasport (4) bringás póló (3) bringatúra (3) bringaverseny (27) Bubi (3) Buda Maraton (3) Buruczki Szilárd (3) Búr Zsolt (7) Citycross (3) Cseh Veronika (4) Cséri Szilvia (5) cyclocross (38) Danny MacAskill (3) Demeter Nikolett (7) díjátadó (4) Dósa Eszter (4) downhill (22) Drótszamár Fesztivál (12) Duna Maraton (5) e-bike (3) edzés (7) életmód (7) ellopták (3) Eplény (3) Erdőbénye (10) esés (5) EtyekCross (4) fat bike (5) Fehérkő-Lápa Hillclimb (6) fotó (4) futás (3) gerecse maraton (3) gyorszár (3) HegyiBringa (8) hegyikerékpár (58) ironman (3) Kassa (4) kerékpár (74) kerékpáros ruházat (3) kickstarter (3) kőbánya (32) Korda FIlmstúdió (4) kövérbringa (3) Magyar Kerékpársportok Szövetsége (4) magyar kupa (10) maraton (54) Mátra (6) Mátra Maraton (14) merida (4) Merkapt SE (9) Merkapt Sportközpont (12) mez (3) mezgyártás (3) MKSZ (12) mountainbike (7) mountainbike challenge (35) mountain bike (150) mozgásvilág.hu (9) MTB Piknik (9) nevezés (8) Nino Schurter (3) Nyugat Maraton Kupa (6) olimpia (4) olimpiai ötpróba (7) országúti (29) ötpróba (7) Parti András (6) Pedal MTB Tour (4) piactér (3) pincerendszer (9) póló (3) Polony István (4) Red Bull (3) rendelés (3) Rose (4) Salgótarján (6) Salzkammergut Trophy (23) Scott (4) SellarondaHERO (3) SHKE (4) Specialized (8) Strava (3) supercross (11) Szalay Péter (3) Szilvásvárad Maraton (5) Szlovákia (5) táplálkozás (6) teszt (4) tesztnap (6) Top Maraton (7) Tour de Balaton (6) Tour de Hongrie (3) Trek (7) túra (11) Underworld kupa (22) V4 (3) várgesztes (3) verseny (54) versenykiírás (13) versenysorozat (6) Vértesboglár (5) vértes maraton (5) Veszprém (4) videó (4) video (17) világbajnok (4) világkupa (9) villapark (3) visszahívás (3) Vuelta Sportiroda (9) Wouter Cleppe (4) XCO (12) Címkefelhő

A Szilvásvárad Maraton hőse

2015.06.01. 23:58 :: fulopmiklos

A versenyek után számos tudósítás, élménybeszámoló íródik, amelyek rendre a leggyorsabbakról, a győztesekről szólnak. Ne feledkezzünk meg azonban az arctalan tömegről, arról a sok száz bringásról sem, akik mind-mind egy történet főhősei… Sajnos, nincs módunk mindegyikük sztoriját megismerni, de van olyan szerencsénk, hogy elolvashatjuk a Szilvásvárad Maraton egyik hősének a gondolatait…

szilvasvarad-maraton.jpg

Ott állsz a rajtvonalhoz sorakozó tömegben, mereven nézed az első villád, melletted egy ikonikus figura ördögszarvval a sisakján, s hirtelen átfut rajtad az utolsó két éved szinte minden perce. Hosszú volt az út mire idáig eljutottál, még sem cserélnél senkivel.

A történet még sem itt indult, hanem egy sötét kórházi folyosón, kezedben riasztó leletek, füledben kétféle szajkózás. Rideg, orvosi diagnózis, keverve némi emberséggel.
- Nagy valószínűséggel tolókocsi lesz a vége. - szólt az egyik hang.
A másik valamivel derűsebb:
- Ne várjon, míg megbénul, addig is biciklizzen…- szóval így indult az egész.

Két évvel ezelőtt küszködés volt a tekerés. Nyamvadt test, tudatlan agy, talán csak a makacs határozottság segít át azokon a dolgokon, amiben eleinte semmi jót nem találsz. Nem látsz, nem érzékelsz, csak próbálod sziszegés nélkül hajtani a pedált, hogy egyáltalán haladj előre. Aztán egyszer csak átvált az egész, nem tudod mikor vagy miért, nem is érdekel. Átváltott, vagy inkább átemel oda, mikor a pedál tekerését már észre sem veszed. Könnyeddé válik az egész.

A tested engedelmeskedik, nem hátráltat olyan otrombán, mint az elején, kezd működi a látásod, az orrod tele lesz illatokkal, a gyomrod tájékán különös remegés lesz úrrá, ahogy haladsz előre. Lesöpri a menetszél a lelked, kisöpri az agyad, átsöpör a testeden az fura valami, ami után jön az a mámoros érzés, amit nem kell elemezni, csak átélni. Csontig hatol benned a szabadság. Az a szabadság, amiről eddig azt hitted, csak filozófiai eszmefuttatások, vagy bugyuta idézetek léteznek.

Tudod mi az egészben a legjobb? Nem vagy tudatában, hogy most valamit tanulsz, hiszen csak tekeregsz erre-arra, leizzadsz, bogaras lesz a fogad, a lábad saras, remegnek az izmaid, a végén megeszel egy fél lovat, de legalábbis tíz rántott húst, öt palacsintával.

Mi ez a valami? Ilyenkor kicsit dühöngök, mert nem tudom leírni sem, tologatom a szavakat, kifejezéseket jobbra-balra, lökdösöm az egeret, szidom magam, minek pötyög az olyan, akinek lövése sincs a fogalmazásról...
Szóval ez a valami - amiről fent az írtam, hogy beleivódik az emberbe - az az, mikor végre azt is kipróbálod, hogy bízol magadban.
 
És benevezel az első maratonodra.

szilvasvarad-maraton-csako_ildiko.jpg
Reggel kitolod a bicajt, nincsenek terveid, nincs betöltve útvonal a telefonodba, nem akarod számítani a pulzusodat, nem akarsz csatázni senkivel és semmivel, nem érdekel az átlagsebesség, kalóriafogyasztás, semmi az égvilágon, csak az, hogy megcsináld. Lesz, ami lesz.

Elindulsz otthonról, az eső szó szerint szakadt, a szemeid előtt rémképek peregnek nyakig érő sárról, hidegről, elcsigázott emberekről. Mire odaérsz, már a zabszem sem férne el sehol. Átveszed a rajtcsomagod, elámulsz a profi szervezésen, a színes tömegen - hirtelen a nap is kisüt, még van egy fél óra: feltekersz az erdőbe. A menetszél körbeölel, beleszippantasz a levegőbe, az erdei út azonnal magához ölel – igen, igen, igen, mégis csak jó, hogy eljöttem.

Rajt. Hosszú métereken át sorakozik az ember-bicaj tömeg. Az a stratégiád, hogy nincs stratégiád, egyszerűen ez a nap arról szól, hogy itt akarsz lenni és kész. Tudni akarod milyen egy ilyen verseny. Ennyi.

Lassú rajt, oszlik a tömeg, végre meglátod az ismerős fákat, kanyarokat, ettől megnyugszol – elindul a lassú mászás fel. A táj hamarosan elbódít, teljesen elfeledteti veled, hogy tulajdonképpen ez egy verseny. A Bükk különösen vonzó a gömbölyű hegyhátaival, a levegő tisztasága megfizethetetlen. A pálya még a magamfajtának sem különösebben nehéz, a technikai háttér korrekt. Nem tudsz eltévedni, a lélektani pontokon frissítővel, jó szóval várnak mindenkit.

Mivel nem vagy sportoló, nem múlik rajtad semmi sem – önfeledten tekersz, beszélgetsz, ismerkedsz, elszáll minden kezdeti félelmed, elfelejted, hogy nő vagy, elfelejtesz mindent, majd hirtelen észbe kapsz, hogy versenyen vagy, dobolni kezd az adrenalin benned. Jönnek a gurulós részek, azt veszed észre, hogy szélesen vigyorogsz – kinyílik benned minden. Az utolsó 10 kilométeren már hajtasz. Sajnálod, hogy egyáltalán féltél bármitől is, elkap a gépszíj, az utolsó 5 kilométernél már fogadod: a XV. Szilvásvárad Maratonon már valóban versenyezni fogsz!

Te is indultál a Szilvásvárad Maratonon? A versenyen készült 1720 képből itt  és itt  tudsz válogatni.

Írta: Csákó Ildikó
Fotó: Hostya Zoltán

............................................................................................

Neked is van egy jó sztorid? Írtál egy izgalmas túra- vagy versenybeszámolót? Szívesen megosztanád a blogunk olvasóival? Küld el nekünk

5 komment

Címkék: beszámoló maraton mountain bike Specialized Szilvásvárad Maraton

A bejegyzés trackback címe:

https://mountainbike.blog.hu/api/trackback/id/tr697503048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

para_noir 2015.06.02. 11:45:59

Biztos megható és/vagy érdekes, de az ilyen nőklapjás-oravecznórás stílustalanságokat nem tudom végigolvasni. Akinek nincs tehetsége az íráshoz, fogalmazzon világosan és egyszerűen, ne akarjon Coelho lenni.

csetesandor 2015.06.02. 13:30:47

@para_noir: Ezek szerint kikerült az indexre... :)
"Akinek nincs tehetsége az íráshoz, fogalmazzon világosan és egyszerűen"
Akinek pedig nehezen megy a szövegértés, olvasson többet!

borosnyuszi 2015.06.02. 13:50:30

Autoimmun betegségben szenvedek évek óta (Ízületi gyulladás, Crohn) kívülről nem is lehet látni maximum annyit, hogy sovány vagyok. A bringázás és a maratonok nagyon sok erőt adtak és adnak a mai napig, hogy megbirkózzak egy gyógyíthatatlan kórral. Sosem voltam a top tízben de, nekem már az is nagyon nagy dolog volt ha, szintidőn belül egészséges emberek előtt érkezhettem célba. Ez ad erőt és kiartást no meg a Puffin lekvár

néma fóki 2015.08.06. 11:12:59

Nagyon tetszik az írásod. A tumblr blogomon is megosztottam. Mintha az én történetemet írtad volna meg. :-)

Sok jó tekerést kívánok és hátszelet.
süti beállítások módosítása