Ez is volt már - random cikk

  • Buruczki Szilárd nyerte a kőbányai cyclo-cross futamotNovember 8-án hulló falevelek között került megrendezésre a 14. Kőbányai Bringapark Kupa, ahol 243 versenyző küzdhetett meg egymással 23 kategóriában. A férfiak elit futamát Buruczki Szilárd, a nőkét...
  • Ismerd meg a Trophy ördögének történetA Salzkammergut Trophy extrém távjának teljesítése egy igazán kemény erőpróba. A több, mint 200 km és a 7000 méter szintkülönbség teljesítése nagyon sok munkát és kitartást kíván a z indulóktól. A...
  • Bringások lepték el a BalatontMájus 18-án, szombaton háromezer túrázóval teltek meg a „magyar tenger” kerékpárútjai. Ennyi kerékpáros vágott ugyanis neki az ország legnagyobb bringás túrájának, a McDonald's BringaMánia Tour de...
  • Giro d'Italia 2020: budapesti rajt és még két szakasz MagyarországonHivatalosan is bejelentették, hogy 2020-ban Magyarországon rajtol a Giro d’Italia kerékpáros körverseny. A budapesti rajt mellett további két szakasznak adhat otthont hazánk. Ezeket később jelölik ki...
  • Idén elmarad a 24 órás MTB verseny!A szervezők tájékoztatása szerint a zánkai tábor átépítése miatt nem rendezhető meg a megszokott helyszínen a 24 órás MTB váltóverseny, másik helyszínt pedig, amely megfelelne a komoly tradíciókkal...

OLIMPIAI ÖTPRÓBA

olimpiai-otproba

OLIMPIAI ÖTPRÓBA

olimpiai-otproba-logo.jpg MTB VERSENYEK

- Tour de Velencei tó
- Szilvásvárad Maraton
- Hegyek Pokla Maraton
- Crosskovácsi Maraton
- Duna Maraton
- Bükk Maraton
- Mátra Maraton
- Velence Maraton

 REGISZTRÁLOK! 

Kövess minket a Facebookon is!

Strava

Komment

Címkefelhő

Ausztria (10) Bad Goisern (6) Balaton (8) baleset (24) beharangozó (51) Benkó Barbara (5) beszámoló (24) Blazsó Márton (3) bmx (4) bringapark (8) bringás (6) Bringasport (4) bringás póló (3) bringatúra (3) bringaverseny (27) Bubi (3) Buda Maraton (3) Buruczki Szilárd (3) Búr Zsolt (7) Citycross (3) Cseh Veronika (4) Cséri Szilvia (5) cyclocross (38) Danny MacAskill (3) Demeter Nikolett (7) díjátadó (4) Dósa Eszter (4) downhill (22) Drótszamár Fesztivál (12) Duna Maraton (5) e-bike (3) edzés (7) életmód (7) ellopták (3) Eplény (3) Erdőbénye (10) esés (5) EtyekCross (4) fat bike (5) Fehérkő-Lápa Hillclimb (6) fotó (4) futás (3) gerecse maraton (3) gyorszár (3) HegyiBringa (8) hegyikerékpár (58) ironman (3) Kassa (4) kerékpár (74) kerékpáros ruházat (3) kickstarter (3) kőbánya (32) Korda FIlmstúdió (4) kövérbringa (3) Magyar Kerékpársportok Szövetsége (4) magyar kupa (10) maraton (54) Mátra (6) Mátra Maraton (14) merida (4) Merkapt SE (9) Merkapt Sportközpont (12) mez (3) mezgyártás (3) MKSZ (12) mountainbike (7) mountainbike challenge (35) mountain bike (150) mozgásvilág.hu (9) MTB Piknik (9) nevezés (8) Nino Schurter (3) Nyugat Maraton Kupa (6) olimpia (4) olimpiai ötpróba (7) országúti (29) ötpróba (7) Parti András (6) Pedal MTB Tour (4) piactér (3) pincerendszer (9) póló (3) Polony István (4) Red Bull (3) rendelés (3) Rose (4) Salgótarján (6) Salzkammergut Trophy (23) Scott (4) SellarondaHERO (3) SHKE (4) Specialized (8) Strava (3) supercross (11) Szalay Péter (3) Szilvásvárad Maraton (5) Szlovákia (5) táplálkozás (6) teszt (4) tesztnap (6) Top Maraton (7) Tour de Balaton (6) Tour de Hongrie (3) Trek (7) túra (11) Underworld kupa (22) V4 (3) várgesztes (3) verseny (54) versenykiírás (13) versenysorozat (6) Vértesboglár (5) vértes maraton (5) Veszprém (4) videó (4) video (17) világbajnok (4) világkupa (9) villapark (3) visszahívás (3) Vuelta Sportiroda (9) Wouter Cleppe (4) XCO (12) Címkefelhő

Interjú a legelső downhill bajnokkal

2014.04.08. 14:42 :: fulopmiklos

A legelsőt sohasem felejti el az ember – tartja a mondás. Azonban kíváncsiak vagyunk rá, hogy kinek ugrik be a legelső Downhill Világkupa győztesének neve? Megvan? Nincs? Akkor lássuk!

Aaron Gwin, Gee Atherton, Sam Hill, Greg Minnaar, Steve Peat… illusztris névsor a downhill szakág élő legendái, akik mind Világkupa győztesnek vallhatják magukat, azonban ha visszafelé haladva az időben tovább folytatjuk a sort, eljutunk 1993-ig a legelső Downhill Világkupáig és a legelső bajnokhoz, a német Jürgen Benekéhez.

Jürgen_Beneke_1994.jpg

Ha kíváncsiak vagyunk rá, hogy mivel tölti mindennapjait a downhill sport egyik ikonja, akkor egészen a New York állam béli Kingstonig kell mennünk, ugyanis 14 évvel ezelőtt itt telepedett le a freiburgi születésű bringás.

Jürgen Beneke neve mostanában egy bringatároló bútor kapcsán került be a sajtóba, mi is beszámoltunk a Shelfie tároló Kickstarteren való sikeres megmérettetéséről, ennek apropóján kerestük meg az egykori bajnokot, aki nagyon szívesen válaszolt a kérdéseinkre.

Kezdjük a legelején. Mikor kezdtél bringázni?

1984-ben, 12 évesen kezdtem el országútizni, majd cyclo-crossozni, ez a két szakág határozta meg az első, közel egy évtizedemet a kerékpár sportban. Az első mountain bike versenyem 1992-ben volt.

Mesélj nekünk a hőskorról!

Az első downhill versenyen, 1992-ben még mindenki merevfarú bringával tolta és az első teleszkópok is nagyon keveset csillapítottak, a defektek mindennapos dolgok voltak és a fékek konkrétan semmit nem fogtak esős időben.

Jürgen_Beneke_old.jpg

Hol került megrendezésre, milyen formában zajlott a  legelső világkupa verseny?

1992-ben Super Cup néven volt egy tesztsorozat, az első Világkupa 1993-ban indult a franciaországi Cap D'ail lejtőin. Ha jól emlékszem, mindig a két legjobb jutott tovább, mivel nagyon sok technikai probléma adódott.

Kik voltak az ellenfeleid?

Nico Voulioz, Mike King, Dave Cullinan és Frank Roman voltak többek között a legnagyobb riválisaim akkoriban.

Hogy emlékszel vissza azokra az évekre?

Életem legjobb időszaka volt. Felmondtam a korábbi szerelői állásomat és adtam egy esélyt, hogy profi kerékpáros legyek. Fantasztikus volt, hogy csak a bringázással kellett foglalkoznom.

Jürgen World Cup Madrid 94.jpg Madrid 1994

Milyenek voltak 20 évvel ezelőtt a pályák?

Leginkább turistautakból voltak jelölve a pályák, alig lehetett épített szakaszokkal találkozni - még minden természetes volt.

Mit gondolsz a mai bringákról, mennyivel könnyebb a dolga egy mai bringásnak?

A mai bringák elképesztőek, napokat lehet végig nyomni a legkeményebb pályákon anélkül, hogy bármiféle technikai problémája lenne az embernek. A fékek bármilyen körülmények között hozzák a kellő teljesítményt, mindegy, hogy esik az eső vagy száraz az idő. Az új geometriájú vázak pedig mindent sokkal könnyebbé tesznek.

Jurgen_Beneke_2007_Vernon_USA.jpg

Mennyire követed nyomon napjainkban a DH versenyeket?

Természetesen, amikor csak lehetőségem van, követem az eseményeket, a kedvenceim Sam Hill és Mick Hannah.

Hogy kerültél az USA-ba?

Egy amerikai csapatnál, a Marinnál kezdtem bringázni, a későbbi feleségemet is egy versenyen ismertem meg Vermontban. 2000-ben hagytam fel a profi kerékpározással és itt, az Egyesült Államokban telepedtem le. Lett egy saját vállalkozásom, amelynek keretében lakások belsőépítészeti felújításával és egyedi bútorok készítésével foglalkozom.

Jürgen_Beneke_2010_USA.jpg2010

Mesélj az aktuális projektedről!

A Shelfie bringatároló polcot eredetileg magamnak készítettem. Mivel nagyon elégedett voltam az eredménnyel, jött az ötlet, hogy foglalkozni kellene a gyártásával, azonban az egyedi gyártás nagyon drága, kb. 1000 dollárért kellene adnom egy szekrényt, hogy megérje. A projektet felraktam a Kickstarterre, hogy egy kis induló tőkét szerezzek, amely csökkenti a kockázatot és, hogy a sorozatgyártáshoz szükséges egyedi szerszámok és a gépesítés megvalósulhassanak. Rengeteg pozitív visszajelzést kaptam, amelyek megerősítik, hogy jó úton járok. Egyébként a bútor jól összegzi a két szenvedélyemet a bringázást és a bútorkészítést.

Jürgen_Beneke_2010.jpg2010

Ezek szerint ma is bringázol?

Természetesen! Néha még versenyeken is elindulok, néhány éve jártam például a Megavalanche-on is, ami nagyszerű élmény volt és nem is mentem rosszul.

Van-e bármilyen Magyarországhoz, magyarokhoz fűződő élményed?

Nincs igazán kötődésem Magyarországhoz. Azt tudom, hogy nagyon jó a kerékpáros közösségetek és remélem egyszer majd lesz lehetőségem bringázni egyet nálatok! Viszont a magyar konyhát nagyon szeretem! :)

Köszönjük a beszélgetést, és szorítunk a Shelfie sikeréért!

1 komment

Címkék: bajnok downhill mountainbike kickstarter bringatartó shelfie Juergen Beneke

A bejegyzés trackback címe:

https://mountainbike.blog.hu/api/trackback/id/tr995985564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a_vízirögbis 2015.02.24. 12:52:22

3 tányér, elsőváltó... Ez ma már néha XC bringákon sincs. Nem lehetett egyszerű a hőskorszakban lejtőzni :)
süti beállítások módosítása