Ez is volt már - random cikk

  • Szeptember első szombatján visszatér az Underworld KupaHárom év kényszerű szünet után, szeptember 3-án újra megnyílnak a kőbányai pincerendszer sötét járatai, hogy a bringások összemérjék erejüket a nagy múltú föld alatti versenyen, amely legnagyobb...
  • Hétfőn indul a nevezés a jövő évi HERO-ra!11. alkalommal kerül megrendezésre Selva Val Gardena-ban, 2020. június 20-án a világ egyik legkeményebb hegyikerékpár-maratonja, amelyre mindig hatalmas az érdeklődés.
  • Miért múlt ki a Duna Maraton?Idén szép csendben, mondhatni fű alatt maradt el a nagy múltú Duna Maraton, amely ráadásul a 20. alkalom lett volna, egy igazi ünnep. Az ikonikussá váló rendezvény két éve cserét gazdát, most a...
  • Salzkammergut Trophy: ötletek szálláskereséshezAz ismert szállásfoglalási oldalakon a Trophy hétvégéjére már alig találni szabad szállást, illetve a szabad szobákat általában magasabb áron kínálják, mint egyéb időszakokban. Több szállásadó csak...
  • 2000-en már beneveztek a Salzkammergut Trophyra!Már több mint 2000 bringás adta le a nevezését a Salzkammergut Trophyra, amely július 13-án kerül megrendezésre 22. alkalommal. Ha nem akarsz lemaradni az év mountain bike-os csúcseseményéről, akkor...

OLIMPIAI ÖTPRÓBA

olimpiai-otproba

OLIMPIAI ÖTPRÓBA

olimpiai-otproba-logo.jpg MTB VERSENYEK

- Tour de Velencei tó
- Szilvásvárad Maraton
- Hegyek Pokla Maraton
- Crosskovácsi Maraton
- Duna Maraton
- Bükk Maraton
- Mátra Maraton
- Velence Maraton

 REGISZTRÁLOK! 

Kövess minket a Facebookon is!

Strava

Komment

Címkefelhő

Ausztria (10) Bad Goisern (6) Balaton (8) baleset (24) beharangozó (51) Benkó Barbara (5) beszámoló (24) Blazsó Márton (3) bmx (4) bringapark (8) bringás (6) Bringasport (4) bringás póló (3) bringatúra (3) bringaverseny (27) Bubi (3) Buda Maraton (3) Buruczki Szilárd (3) Búr Zsolt (7) Citycross (3) Cseh Veronika (4) Cséri Szilvia (5) cyclocross (38) Danny MacAskill (3) Demeter Nikolett (7) díjátadó (4) Dósa Eszter (4) downhill (22) Drótszamár Fesztivál (12) Duna Maraton (5) e-bike (3) edzés (7) életmód (7) ellopták (3) Eplény (3) Erdőbénye (10) esés (5) EtyekCross (4) fat bike (5) Fehérkő-Lápa Hillclimb (6) fotó (4) futás (3) gerecse maraton (3) gyorszár (3) HegyiBringa (8) hegyikerékpár (58) ironman (3) Kassa (4) kerékpár (74) kerékpáros ruházat (3) kickstarter (3) kőbánya (32) Korda FIlmstúdió (4) kövérbringa (3) Magyar Kerékpársportok Szövetsége (4) magyar kupa (10) maraton (54) Mátra (6) Mátra Maraton (14) merida (4) Merkapt SE (9) Merkapt Sportközpont (12) mez (3) mezgyártás (3) MKSZ (12) mountainbike (7) mountainbike challenge (35) mountain bike (150) mozgásvilág.hu (9) MTB Piknik (9) nevezés (8) Nino Schurter (3) Nyugat Maraton Kupa (6) olimpia (4) olimpiai ötpróba (7) országúti (29) ötpróba (7) Parti András (6) Pedal MTB Tour (4) piactér (3) pincerendszer (9) póló (3) Polony István (4) Red Bull (3) rendelés (3) Rose (4) Salgótarján (6) Salzkammergut Trophy (23) Scott (4) SellarondaHERO (3) SHKE (4) Specialized (8) Strava (3) supercross (11) Szalay Péter (3) Szilvásvárad Maraton (5) Szlovákia (5) táplálkozás (6) teszt (4) tesztnap (6) Top Maraton (7) Tour de Balaton (6) Tour de Hongrie (3) Trek (7) túra (11) Underworld kupa (22) V4 (3) várgesztes (3) verseny (54) versenykiírás (13) versenysorozat (6) Vértesboglár (5) vértes maraton (5) Veszprém (4) videó (4) video (17) világbajnok (4) világkupa (9) villapark (3) visszahívás (3) Vuelta Sportiroda (9) Wouter Cleppe (4) XCO (12) Címkefelhő

Adok-kapok a kerékpársportban

2016.03.10. 11:03 :: fulopmiklos

Az előző cikkünkben átnéztük, milyen kiadásokkal lehet számolni egy verseny megszervezése során. Szándékosan mindenből a minőség rovása nélküli legolcsóbb verziót vettük alapul, mégis tetemes összeg jött ki végeredményként. A félreértések elkerülése végett, az illusztrációként használt képen látható 450 000 Ft nem a verseny költségvetése, hanem a hiányzó összeg, ami esetünkben valós állapotot tükrözött, de kisebb versenyeknél nem számít kirívónak ekkora bukó.

erdobenye-drotszamar-fesztival.jpg

Vegyük most sorra, milyen bevételekkel lehet számolni!

A legalapvetőbb bevétel a nevezési díj, amit sokan szándékosan nyomottan tartanak, mások szándékosan túláraznak. Mindkettőnek megvannak az előnyei és a korlátai is. Előbbi esetben sok versenyzőre számíthatunk, így csökkenthetők azok a kiadások, amik nagyjából függetlenek az indulók számától (pl. a helyszínre hívott mentőautó ugyanannyiba kerül 20 főre, mint 300 főre). Utóbbi megoldáson pedig akkor kell gondolkozni, ha épp a fix költségek elhanyagolhatóak és a létszámtól függő tételek vannak túlnyomó többségben.

Ugyanakkor a verseny földrajzi elhelyezkedése sem mindegy, vannak területek ahol igenis számít, mennyi a nevezési díj és vannak olyan helyek, ahol sok a verseny, így ha túl magasra árazzuk a miénket, akkor egyszerűen egy másik rendezvényt választanak majd a bringások.

De mi van akkor, ha nem a versenyzőkön akar meggazdagodni a szervező?

Vagy hagyjuk a cinikus megjegyzéseket: mi van akkor, ha csak a bringások nevezési díjával számol és a rossz idő miatt fele annyian állnak rajthoz, mint ahogy a matek kihozta volna legalább a nullát?!
Összehúzott szemöldöke alatti pillantásából látni fogod mi jár a fejében: Hát most akkor ****** van, barátom...

És itt jönnek a képbe kedvenc támogatóink. Dévényi Tibi bácsi is megmondta, hogy ezeket sponzoroknak hívjuk, gyerekek! Nagy tapsot a zöld zakómnak!

Általános nézet, hogy manapság Magyarországon úgy lehet támogatót találni, ha ismerősünk van az adott cég vezetői között (és itt vezetőként nem egy taxicég sofőrjeire gondolok). Több oka is lehet ennek, a sporttámogatás-kultúra hiányától a vállalkozások szűkös anyagi keretein át, a "miért is adnék" kérdésig. És itt a lényeg, hölgyeim és uraim! Ez az a pont, ahol önkritikát kell gyakorolnunk, mélyen magunkba kell néznünk és halkan, szinte suttogva meggyónni bűneinket. Mert a támogatás nem azt jelenti, hogy a vállalkozás ad pénzt, aztán jónapot!

Te adnál így 1 Ft-ot is bárkinek? Ugye, hogy nem!

Egy vállalat azért ad pénzt egy versenyre, hogy ott méltóképpen megjelenhessen, üzenetét eljuttathassa a bringásokhoz, nézőkhöz és egyéb érintettekhez úgy, ahogy azt szeretné. Nem azért ad pénzt, hogy jó legyen a rendezvény, vagy hogy zöldebb legyen a fű, vagy kékebb az ég. A szervező az, aki ezekre költi el a kapott összeget. De nem erre kapja, értsük meg! A szervezőnek megfelelő módon meg kell jelenítenie a támogatóit! Erre kapja a pénzt.

Ezen kívül természetesen össze kell raknia egy jó rendezvényt, hiszen nyilván a következő évben is szeretné megnyerni magának a támogatót, ami egy elbaltázott rendezvény esetén valószínűleg nem sikerül. De nem kell ilyen komoly - tisztán a verseny lebonyolításával kapcsolatos - szervezői hiba ahhoz, hogy kiszálljon egy támogató, szerződést bonthat akkor is, ha nem kapja meg, amit elvár, ha nem kap elég és megfelelő minőségű megjelenést. Nem akarok homályosan fogalmazni - "egy mobileszolgáltató", "legnagyobb versenyek sorozata" -, ezért leírom: konkrétan arra gondolok, ahogy pár éve a T-Mobile kiszállt a TopMaraton mögül. Személyes véleményem (ez fontos, mert lehet, hogy más okai is voltak), hogy nem kaptak eleget ahhoz, hogy maradjanak. Ha olyan jó lett volna nekik, még mindig főtámogatók lennének. De még egyszer hangsúlyozom, ez csak az én véleményem, lehet, más a valóság. Az viszont biztos, hogy folyamatosan fejlődni, fejleszteni kell, hogy a résztvevők mellett a támogatók is elégedettek legyenek.

drotszamar-fesztival.jpg

Ok, de hol tudom megjeleníteni a támogatót?

Végig kell gondolni a rendezvény minden lépését. Honlap, nevezési felület, előkommunikáció, versenyközpont, pálya, fotós (vagy videós), eredményhirdetés, utókommunikáció. Számtalan helyen meg lehet jelentetni egy támogatót, ami nem tolakodó, ár-érték arányban mindkét félnek megfelelő és hatásos.

Ha konkrét példát szeretnél látni, árakkal és az értük adott megjelenésekkel, nézd meg az Erdőbénye Drótszamár Fesztivál honlapján található támogatói anyagot.

Még így sem biztos, hogy sikerül támogatókat találnunk. De foglalkozunk vele, teszünk azért, hogy sikerüljön és úgy közelítjük meg a kérdést, hogy mindkét fél fejével gondolkodunk. Nem kell kétvállra feküdni egy támogató előtt, de meg kell adni neki, ami jár a pénzéért. Ki kell találni, hogyan jut el a célcsoportjához, mivel tudjuk mi ebben segíteni és meg kell határozni, mit kérünk ezért cserébe.

Adok, kapok.
Másként nem megy.

Írta: Danó Péter

Szólj hozzá!

Címkék: maraton mountain bike Erdőbénye Drótszamár Fesztivál versenyszervezés

A bejegyzés trackback címe:

https://mountainbike.blog.hu/api/trackback/id/tr88459628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása