Ez is volt már - random cikk

OLIMPIAI ÖTPRÓBA

olimpiai-otproba

OLIMPIAI ÖTPRÓBA

olimpiai-otproba-logo.jpg MTB VERSENYEK

- Tour de Velencei tó
- Szilvásvárad Maraton
- Hegyek Pokla Maraton
- Crosskovácsi Maraton
- Duna Maraton
- Bükk Maraton
- Mátra Maraton
- Velence Maraton

 REGISZTRÁLOK! 

Kövess minket a Facebookon is!

Strava

Komment

Címkefelhő

Ausztria (10) Bad Goisern (6) Balaton (8) baleset (24) beharangozó (51) Benkó Barbara (5) beszámoló (24) Blazsó Márton (3) bmx (4) bringapark (8) bringás (6) Bringasport (4) bringás póló (3) bringatúra (3) bringaverseny (27) Bubi (3) Buda Maraton (3) Buruczki Szilárd (3) Búr Zsolt (7) Citycross (3) Cseh Veronika (4) Cséri Szilvia (5) cyclocross (38) Danny MacAskill (3) Demeter Nikolett (7) díjátadó (4) Dósa Eszter (4) downhill (22) Drótszamár Fesztivál (12) Duna Maraton (5) e-bike (3) edzés (7) életmód (7) ellopták (3) Eplény (3) Erdőbénye (10) esés (5) EtyekCross (4) fat bike (5) Fehérkő-Lápa Hillclimb (6) fotó (4) futás (3) gerecse maraton (3) gyorszár (3) HegyiBringa (8) hegyikerékpár (58) ironman (3) Kassa (4) kerékpár (74) kerékpáros ruházat (3) kickstarter (3) kőbánya (32) Korda FIlmstúdió (4) kövérbringa (3) Magyar Kerékpársportok Szövetsége (4) magyar kupa (10) maraton (54) Mátra (6) Mátra Maraton (14) merida (4) Merkapt SE (9) Merkapt Sportközpont (12) mez (3) mezgyártás (3) MKSZ (12) mountainbike (7) mountainbike challenge (35) mountain bike (150) mozgásvilág.hu (9) MTB Piknik (9) nevezés (8) Nino Schurter (3) Nyugat Maraton Kupa (6) olimpia (4) olimpiai ötpróba (7) országúti (29) ötpróba (7) Parti András (6) Pedal MTB Tour (4) piactér (3) pincerendszer (9) póló (3) Polony István (4) Red Bull (3) rendelés (3) Rose (4) Salgótarján (6) Salzkammergut Trophy (23) Scott (4) SellarondaHERO (3) SHKE (4) Specialized (8) Strava (3) supercross (11) Szalay Péter (3) Szilvásvárad Maraton (5) Szlovákia (5) táplálkozás (6) teszt (4) tesztnap (6) Top Maraton (7) Tour de Balaton (6) Tour de Hongrie (3) Trek (7) túra (11) Underworld kupa (22) V4 (3) várgesztes (3) verseny (54) versenykiírás (13) versenysorozat (6) Vértesboglár (5) vértes maraton (5) Veszprém (4) video (17) videó (4) világbajnok (4) világkupa (9) villapark (3) visszahívás (3) Vuelta Sportiroda (9) Wouter Cleppe (4) XCO (12) Címkefelhő

Miért gyászol a hazai montis társadalom?

2014.08.15. 23:53 :: fulopmiklos

Éppen az idei Underworld Kupa beszámolóját olvastuk, amikor a képeken végignézve feltűnt egy érdekes dolog. Az U19-es győztes Dina Marci, a nők között diadalmaskodó Orosz Anita, a master 1-ben leggyorsabb Szalay Péter és a master 2-es bajnok Fésüs László is mintha mind egyetlen csapathoz taroznának, annyira hasonló mezekben versenyeznek - összeraktuk egy képre őket, hogy lássátok mire gondolunk.

bringasok feketeben.jpg

És valóban, a fent említett versenyzők csapatainak (Kross, Trek, Meditech és Focus) mindegyikének fekete a meze, több-kevesebb pirossal és fehérrel. Kicsit tovább haladva a gondolat mentén átpörgettük a versenyen készült egyéb képeket, ahol további egyesületeket találtunk, akik szintén a fekete mezszínt preferálják, megemlíthetjük a Bike4life vagy a Mesterbike csapatát.

Véleményünk szerint egy mezdizájnnak a könnyű felismerhetőségről, a jól megkülönböztethetőségről kellene szólnia, nem beszélve a szponzorok igényeinek kiszolgálásáról, akikre egyedi, jól szembetűnő megjelenés esetén nagyobb figyelem vetül. Ezzel szemben a hazai trend ennek épp az ellenkezőjét mutatja, ahol a mezek kitalálói ötlettelen módon nyúlva a kérdéshez (vagy épp a biztosat választva) egységes arculatúra formálják a csapatokat.

A lehetséges okok között kutatva talán a praktikusság merülhet fel érvként a sötét mezek mellett, hiszen a mosásuk, tisztántartásuk nyilvánvalóan egyszerűbb, mint a világos anyagú ruházaté. Azonban ha a nyári forróságra gondolunk, akkor egy mínuszjelet is tehetünk a fekete mez mellé, hiszen a komfortérzetünket jelentősen ronthatja egy hőt magába szívó anyag, így a praktikussági szemle döntetlenre végződött.

A fekete szín népszerűségének magyarázataként kétségtelenül adja magát megoldás, hogy a Team Sky egyébként valóban zseniális meze szolgál mindennek forrásául, hiszen egy jelentős, profi Pro Tour csapat, egy jól eltalált, markáns megjelenéssel képes lehet ily módon is befolyásolni a bringázás világában mozgókat.

Team-Sky-mez.jpg

A kérdést tovább feszegetve megkerestük az utóbbi években a magyarországi mezgyártás alfájává és omegájává váló GESU bikeweart, akik nem mellékesen a már említett hazai csapatok nagy részének a mezeit is készítették. Kiss Gergő és Köllő Zsuzsi a kérdésünkre válaszolva elmondták, hogy már jó ideje felfigyeltek ők is a folyamatra, amely során a megrendelők mindig határozott elképzeléssel érkeznek és kifejezetten a fekete alapot igénylik. A fekete mezek hazai meghonosítójaként a Meditech és a Footstrong csapatai említhetők, akik egyébként sok munkát ölve a design kialakításába, elsőként választottak alapszínnek a feketét, akik ezzel nem tudatosan ugyan, de egy nagy trendhullám elindítói lettek - talán pont a jól sikerült mezeik által.

footstrong.jpg

Gergő és Zsuzsi elárulta, hogy több alakalommal kifejezetten hadakoztak a megrendelőkkel, felhívva a figyelmüket a rossz irányba tartó folyamatra, ennek ellenére épp a napokban érkezett egy újabb felkérés, ahol követendő irányvonalként konkrétan a Team Sky meze lett meghatározva. Pedig nem árt szem előtt tartani, hogy a mezgyártás technológiájának köszönhetően, egy normál viseletű pólóval szemben, ahol a hasi és háti rész nyomható csak, itt a mezek teljes felülete kreatívan kihasználható, amely szinte végtelen lehetőséget nyit a meztervezés során.  

A magunk részéről reméljük, hogy a jövőben megáll a fekete áradat és visszaköszön a bringázás hőskora, amikor még a kerékpáros mezek tényleg a feltűnő színekről szóltak. Szerencsére azért ellenpélda is akad, de ez már egy másik cikk témája lesz. 

Szólj hozzá!

Címkék: mez Team Sky mezgyártás GESU Footstrong

A bejegyzés trackback címe:

https://mountainbike.blog.hu/api/trackback/id/tr146606177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása