Ez is volt már - random cikk

  • Buruczki Szilárd nyerte a kőbányai cyclo-cross futamotNovember 8-án hulló falevelek között került megrendezésre a 14. Kőbányai Bringapark Kupa, ahol 243 versenyző küzdhetett meg egymással 23 kategóriában. A férfiak elit futamát Buruczki Szilárd, a nőkét...
  • Hétfőn indul a nevezés a jövő évi HERO-ra!11. alkalommal kerül megrendezésre Selva Val Gardena-ban, 2020. június 20-án a világ egyik legkeményebb hegyikerékpár-maratonja, amelyre mindig hatalmas az érdeklődés.
  • Szlovák és osztrák győzelem a Mátra MaratononA szlovák bajnok, Tomas Višňovský és az osztrák Sabine Sommer nyerte a 2019. szeptember 1-én megrendezett 18. Mátra Mountain Bike Maratont. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) naptárban szereplő...
  • Tizedszer versengtek a föld alatt a bringásokJubileumot ünnepelt a kőbányai föld alatti bringaverseny, a MOFÉM Underworld Kupa, amely tíz évvel ezelőtt egy jó poénnak indult és még a szervezők sem gondolták volna, hogy a rendezvény hosszútávon...
  • Bryton komputerekkel tekernek a belga profikA Bikefun Kft., a Bryton kerékpáros komputerek magyarországi disztribútoraként, büszkén jelenti be a világ jelenlegi elsőszámú kerékpáros csapatának, a Deceuninck – Quick-Step Team Bryton Inc. általi...

OLIMPIAI ÖTPRÓBA

olimpiai-otproba

OLIMPIAI ÖTPRÓBA

olimpiai-otproba-logo.jpg MTB VERSENYEK

- Tour de Velencei tó
- Szilvásvárad Maraton
- Hegyek Pokla Maraton
- Crosskovácsi Maraton
- Duna Maraton
- Bükk Maraton
- Mátra Maraton
- Velence Maraton

 REGISZTRÁLOK! 

Kövess minket a Facebookon is!

Strava

Komment

Címkefelhő

Ausztria (10) Bad Goisern (6) Balaton (8) baleset (24) beharangozó (51) Benkó Barbara (5) beszámoló (24) Blazsó Márton (3) bmx (4) bringapark (8) bringás (6) Bringasport (4) bringás póló (3) bringatúra (3) bringaverseny (27) Bubi (3) Buda Maraton (3) Buruczki Szilárd (3) Búr Zsolt (7) Citycross (3) Cseh Veronika (4) Cséri Szilvia (5) cyclocross (38) Danny MacAskill (3) Demeter Nikolett (7) díjátadó (4) Dósa Eszter (4) downhill (22) Drótszamár Fesztivál (12) Duna Maraton (5) e-bike (3) edzés (7) életmód (7) ellopták (3) Eplény (3) Erdőbénye (10) esés (5) EtyekCross (4) fat bike (5) Fehérkő-Lápa Hillclimb (6) fotó (4) futás (3) gerecse maraton (3) gyorszár (3) HegyiBringa (8) hegyikerékpár (58) ironman (3) Kassa (4) kerékpár (74) kerékpáros ruházat (3) kickstarter (3) kőbánya (32) Korda FIlmstúdió (4) kövérbringa (3) Magyar Kerékpársportok Szövetsége (4) magyar kupa (10) maraton (54) Mátra (6) Mátra Maraton (14) merida (4) Merkapt SE (9) Merkapt Sportközpont (12) mez (3) mezgyártás (3) MKSZ (12) mountainbike (7) mountainbike challenge (35) mountain bike (150) mozgásvilág.hu (9) MTB Piknik (9) nevezés (8) Nino Schurter (3) Nyugat Maraton Kupa (6) olimpia (4) olimpiai ötpróba (7) országúti (29) ötpróba (7) Parti András (6) Pedal MTB Tour (4) piactér (3) pincerendszer (9) póló (3) Polony István (4) Red Bull (3) rendelés (3) Rose (4) Salgótarján (6) Salzkammergut Trophy (23) Scott (4) SellarondaHERO (3) SHKE (4) Specialized (8) Strava (3) supercross (11) Szalay Péter (3) Szilvásvárad Maraton (5) Szlovákia (5) táplálkozás (6) teszt (4) tesztnap (6) Top Maraton (7) Tour de Balaton (6) Tour de Hongrie (3) Trek (7) túra (11) Underworld kupa (22) V4 (3) várgesztes (3) verseny (54) versenykiírás (13) versenysorozat (6) Vértesboglár (5) vértes maraton (5) Veszprém (4) video (17) videó (4) világbajnok (4) világkupa (9) villapark (3) visszahívás (3) Vuelta Sportiroda (9) Wouter Cleppe (4) XCO (12) Címkefelhő

Miért vagyunk éhesek valójában?

2015.01.22. 10:37 :: demeternikolett

A szénhidrátok témaköre igen szerteágazó, ezért igyekszem a mindeki számára fontos és használható információkat megosztani veletek. Természetesen, mint minden táplálkozástudományi témában, itt is nagyon sok eltérő véleményt hallhatunk, főleg a szükséges napi szénhidrátbevitel tekintetében.

hungry.jpg

Egyik legfontosabb energiaforrásunk: a szénhidrát

A mai cikkben említést teszek a szénhidrátok csoportjairól, forrásairól, felhasználásukról, és némely, szervezetünkben betöltött szerepéről. Ez a témakör több blogbejegyzésen keresztül is elkísér majd minket, hiszen óriási információhalmazzal rendelkezünk ezen a területen.

A szénhidrátokat (szacharidok) egyszerű felosztás szerint az alábbi csoportokra oszthatjuk: egyszerű és összetett. Az összetettek között pedig vannak diszacharidok (két cukormolekula összekapcsolódása) és poliszacharidok (több cukormolekula összekapcsolódása). Az egyszerűek közé tartozik például a  szőlőcukor (glükóz) és a gyümölcscukor (fruktóz). Diszacharid például a laktóz, mely a tejben és tejtermékekben megtalálható tejcukor. A hétköznapi értelemben vett “kristálycukor” egy összetett szénhidrát, melyet cukorrépából vagy cukornádból állítanak elő.

szenhidratok.jpg

A táplálkozási szempontból legfontosabb összetett szénhidrátok (poliszacharidok) a rostok és a keményítők, melyek megtalálhatóak gyümölcsökben, zöldégekben, gabonafélékben, kenyérben stb. A hántolatlan gabonafélék nagy mennyiségben tartalmaznak élelmi rostokat. A rostanyagok közé sorolható a cellulóz, mely rosttartalma, és nem pedig energiatartalma miatt nagyon lényeges szervezetünk számára. Hozzájárul az egészséges bélműködés fenntartásához, a salakanyagok eltávolításához.

Az említett felosztást legegyszerűbben úgy tudjuk megközelíteni, hogy míg az egyszerű szénhidrátok azonnali energiát biztosítanak (gyors felszívódásuk miatt), addig az összetettek bizonyos felszívódási idő elteltével szolgáltatnak energiát. Azért érdemes ezt a csoportosítást ismerni, mert ez alapján tudjuk könnyen felvázolni a különböző szénhidrátok szervezetben betöltött szerepét, valamint funkciójukat sporttáplálkozás esetén.

food_1.jpg

A szénhidrátok elsődleges szerepe az energianyerés, mely különböző biokémiai folyamatok során zajlik le. Minden típusú szénhidrát egyszerű szénhidrátokká bomlik le, és ebben a formában szívódik fel. Nagyon egyszerű példa erre: rágj meg egy kenyérdarabot jó alaposan. Milyen ízt érzel? A keményítő glükózzá bomlott le, és a szájban édes íz jelenik meg.

Nagyon sok cukrot fogyasztunk, tudtunkon kívül!

Táplálkozásunk során nagyon sok feleslegesen bevitt cukorral terheljük szervezetünket. Sajnos ez az egyik legolcsóbb “adalékanyag”, ezért az élelmiszeripar nagy előszeretettel használja. És ha ez nem lenne elég, akkor ráadásul függőséget is okoz!

sugar.jpgAz édes méreg

Üres kalóriákkal bombázzuk szervezetünket!

A hozzáadott cukrok nagy mennyiségben üres kalóriák a szervezet számára, hiszen tápértékük alacsony, viszont nagyon sok kalóriát tartalmaznak. Gondoljunk csak bele: ha megiszunk egy fél literes szénsavas üdítőt, melyben akár 50-60 g cukor van (mely jelentős hányadát képezi a napi szénhidrátszükségletnek), az adott pillanatban jól érezzük magunkat, mert cukoréhségünket csillapítottuk, viszont rövid időn belül újabb adagot kívánunk.

Ez egy óriási csapda, egy körforgás, aminek nincs vége. A szervezet által fel nem használt szénhidrát pedig zsír formájában raktározódik el, mely elhízáshoz vezet. A magas cukortartalom sokszor együtt jár a magas zsírtartalommal is, lásd pl. sütik, jégkrémek, tejcsokoládé. Hol találhatunk még üres kalóriákat? Itt olvashattok erről bővebben.

Miért vagyunk éhesek valójában?

Éhséget akkor érzünk, amikor vércukorszintünk alacsony. A szervezet cukrot kér, melyet gyorsan fel tud használni. Ezáltal a vércukorszint megemelkedik. Erre az inzulintermelés beindul, hiszen a szevezet mindig egyensúlyra törekszik. A megemelkedett inzulinszint nagyobb mértékben csökkenti a vércukorszintet, minthogy arra szükség lenne. Ennek eredményeként a vércukorszint megint alacsony lesz, és éhesek leszünk. Amit pedig enni akarunk, az valami cukorral teli dolog, pl. egy péksütemény. Ezért van az, hogy aki szénhidrátdús reggelit fogyaszt (pl. péksütemény kávéval és cukorral), egész nap éhes lesz!

miert_vagyunk_ehesek.jpgAz ördögi körforgás ábrája

Mint láthatjátok ez egy igen nagy téma, és még csak felszínesen érintettük a különböző területeket. Kövessétek a blogunkat, hogy minél teljesebb információhoz jussatok!

Dr. Demeter Nikolett
orvos, táplálkozási és wellness tanácsadó, triatléta

1 komment

Címkék: táplálkozás életmód szénhidrát Demeter Nikolett

A bejegyzés trackback címe:

https://mountainbike.blog.hu/api/trackback/id/tr157095129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

f.attila 2015.01.22. 16:37:45

Nagyon tetszik a cikk! Jó,h v.ki foglalkozik a szénhidrátok jelentőségével és minőségével! Már jó ideje teljes értékű táplálékokat fogyasztok(kerülöm a finomított és feldolgozott élelmiszereket) és nagyon bevált! Pedig a szénhidrátok teszik ki a táplálékaim java részét, igaz az mind összetett szénhidrát.
süti beállítások módosítása