Ez is volt már - random cikk

  • Ismerd meg a Trophy ördögének történetA Salzkammergut Trophy extrém távjának teljesítése egy igazán kemény erőpróba. A több, mint 200 km és a 7000 méter szintkülönbség teljesítése nagyon sok munkát és kitartást kíván a z indulóktól. A...
  • Salzkammergut Trophy: ötletek szálláskereséshezAz ismert szállásfoglalási oldalakon a Trophy hétvégéjére már alig találni szabad szállást, illetve a szabad szobákat általában magasabb áron kínálják, mint egyéb időszakokban. Több szállásadó csak...
  • 2000-en már beneveztek a Salzkammergut Trophyra!Már több mint 2000 bringás adta le a nevezését a Salzkammergut Trophyra, amely július 13-án kerül megrendezésre 22. alkalommal. Ha nem akarsz lemaradni az év mountain bike-os csúcseseményéről, akkor...
  • Giro d'Italia 2020: budapesti rajt és még két szakasz MagyarországonHivatalosan is bejelentették, hogy 2020-ban Magyarországon rajtol a Giro d’Italia kerékpáros körverseny. A budapesti rajt mellett további két szakasznak adhat otthont hazánk. Ezeket később jelölik ki...
  • Idén elmarad a 24 órás MTB verseny!A szervezők tájékoztatása szerint a zánkai tábor átépítése miatt nem rendezhető meg a megszokott helyszínen a 24 órás MTB váltóverseny, másik helyszínt pedig, amely megfelelne a komoly tradíciókkal...

OLIMPIAI ÖTPRÓBA

olimpiai-otproba

OLIMPIAI ÖTPRÓBA

olimpiai-otproba-logo.jpg MTB VERSENYEK

- Tour de Velencei tó
- Szilvásvárad Maraton
- Hegyek Pokla Maraton
- Crosskovácsi Maraton
- Duna Maraton
- Bükk Maraton
- Mátra Maraton
- Velence Maraton

 REGISZTRÁLOK! 

Kövess minket a Facebookon is!

Strava

Komment

Címkefelhő

Ausztria (10) Bad Goisern (6) Balaton (8) baleset (24) beharangozó (50) Benkó Barbara (5) beszámoló (24) Blazsó Márton (3) bmx (4) bringapark (8) bringás (6) Bringasport (4) bringás póló (3) bringatúra (3) bringaverseny (26) Bubi (3) Buda Maraton (3) Buruczki Szilárd (3) Búr Zsolt (7) Citycross (3) Cseh Veronika (4) Cséri Szilvia (5) cyclocross (36) Danny MacAskill (3) Demeter Nikolett (7) díjátadó (4) Dósa Eszter (4) downhill (22) Drótszamár Fesztivál (12) Duna Maraton (5) e-bike (3) edzés (7) életmód (7) ellopták (3) Eplény (3) Erdőbénye (10) esés (5) EtyekCross (4) fat bike (5) Fehérkő-Lápa Hillclimb (6) fotó (4) futás (3) gerecse maraton (3) gyorszár (3) HegyiBringa (8) hegyikerékpár (58) ironman (3) Kassa (4) kerékpár (73) kerékpáros ruházat (3) kickstarter (3) kőbánya (30) Korda FIlmstúdió (4) kövérbringa (3) Magyar Kerékpársportok Szövetsége (4) magyar kupa (10) maraton (54) Mátra (6) Mátra Maraton (14) merida (4) Merkapt SE (9) Merkapt Sportközpont (12) mez (3) mezgyártás (3) MKSZ (12) mountainbike (7) mountainbike challenge (35) mountain bike (149) mozgásvilág.hu (9) MTB Piknik (9) nevezés (8) Nino Schurter (3) Nyugat Maraton Kupa (6) olimpia (4) olimpiai ötpróba (7) országúti (29) ötpróba (7) Parti András (6) Pedal MTB Tour (4) piactér (3) pincerendszer (9) póló (3) Polony István (4) Red Bull (3) rendelés (3) Rose (4) Salgótarján (6) Salzkammergut Trophy (23) Scott (4) SellarondaHERO (3) SHKE (4) Specialized (8) Strava (3) supercross (11) Szalay Péter (3) Szilvásvárad Maraton (5) Szlovákia (5) táplálkozás (6) teszt (4) tesztnap (6) Top Maraton (7) Tour de Balaton (6) Tour de Hongrie (3) Trek (7) túra (11) Underworld kupa (21) V4 (3) várgesztes (3) verseny (52) versenykiírás (13) versenysorozat (6) Vértesboglár (5) vértes maraton (5) Veszprém (4) video (17) videó (4) világbajnok (4) világkupa (9) villapark (3) visszahívás (3) Vuelta Sportiroda (9) Wouter Cleppe (4) XCO (12) Címkefelhő

A rostok kiemelt szerepe a táplálkozásban

2015.02.17. 23:58 :: demeternikolett

Előző cikkünkben a szénhidrátok tág témakörét igyekeztük áttekinteni, bepillantást nyerni az egyik legnagyobb tápanyagcsoportba. Úgy gondolom, hogy az összetett szénhidrátokon belül nagyon fontos szerephez jutnak a rostok, mégis elég keveset hallani róluk - arról, hogy miért is van nagy szükségünk rájuk.

alma.jpg

A rostok közül, ami számunkra a legfontosabb, azok az úgynevezett élelmi rostok. Az élelmi rost valójában nem egy “tápanyag”, hiszen felszívódás nélkül megy végig a testünkön. Más néven “nyerstápláléknak” is hívják, mely a növények ehető részét takarja. Ez nem tud megemésztődni, felszívódni, így közvetlenül a vastagbélbe jut, és ott fejti ki hatását.

Hogyan juthatunk élelmi rostokhoz?

Fő forrásai a gyümölcsök (pl. körte, alma, málna, eper, narancs), zöldségek (pl. brokkoli, karfiol, vöröshagyma, kelbimbó), hüvelyesek (pl. babok, lencse, borsó, sárgaborsó), illetve a teljes kiőrlésű gabonakészítmények.

Hogyan befolyásolja egészségünket?

Tulajdonságaiknak köszönhetően számos élettani folyamatot segítő funkcióval rendelkeznek. Egyik legfontosabb feladatuk a helyes bélfunkció fenntartása. Az oldhatatlan rostok segítenek a székrekedés megelőzésében, emelve a széklet tömegét, és csökkentve tranzitidejét a bélben, mely folyamat eredményeképpen jön létre a káros salakanyagok eltávolítása. Ez a mechanizmus viszont csak megfelelő vízmennyiség bevitele mellett történik meg, ezért elengedhetetlen fontosságú a helyes folyadékfogyasztás.

demeter_nikolett.jpg

Az oldható rostok lassítani tudják a szénhidrátok emésztését és felszívódását, ezáltal segítenek a hirtelen vércukor-és inzulinszintingadozás elkerülésében, melyek negatív hatásairól előző cikkemben beszéltem. Számos epidemiológiai vizsgálat eredménye szerint szerepet játszanak bizonyos szív-és érrendszeri betegségek megelőzésében a vér lipidösszetételének javítása segítségével.

Nem utolsó sorban egy nagyon fontos előnye a rostoknak, hogy folyadék hatására megduzzadnak, ezáltal térfogatnövelés jön létre, mely telítő hatást eredményez. Ez pedig nagyban hozzájárul a testtömegkontrollhoz. Éppen ezért nagyon ajánlott minden egyes főétkezés előtt rostanyagot fogyasztani nagy pohár víz kíséretében, hiszen ezáltal sokkal teltebbnek érezzük majd magunkat, és kevesebbet fogunk enni. Pl. egy alma elfogyasztása ebéd előtt a nagy pohár vízzel számos előnyhöz juttat bennünket: rost, vitamin, és ásványi anyag bevitel formájában.

Mekkora mennyiségre van szükségünk belőle? Mi az ajánlott napi bevitel?

Az ajánlott napi bevitel felnőttek számára 25-40 g. Ezt csak nagy mennyiségű zöldség, gyümölcs, valamint teljes kiőrlésű készítmények elfogyasztása esetén tudjuk bevinni a szervezetünkbe. Ha megnézzük például, hogy egy közepes szem almában (150 g) 5,5 g rost van, akkor mínimum 4-5 darab almát kellene megenni naponta, hogy fedezni tudjuk a szükségletet. Te mennyi gyümölcsöt eszel egy nap? Természetesen a rost más forrásból is származik, de fontos azt tudni, hogy körülbelül mennyi a rostfogyasztásunk, hiszen ez nagy mértékben befolyásolja az emésztőrendszer működését. A magyarok többsége kifejezetten rosszul áll a rostfogyasztás terén. Az elvégzett különböző felmérő vizsgálatok fényt derítettek arra, hogy több európai népnek szüksége van a rostanyag kiegészítők formájában történő bevitelére. A kiegészítők lehetnek tabletta, por, folyadék stb. formájában. (Az alábbi oldalon kitűnő megoldást találtok a rostbevitel pótlására.)

Rosttartalom (gramm) 100 g élelmiszerben:

elelmi_rostok.jpg

Mint láthatjátok a rostok valóban szerves részei táplálkozásunknak. Ahhoz, hogy megelőzzük a különböző szegényes rostbevitelből származó betegségek kialakulását (pl. székrekedés, aranyér, bélrák, szívberegség, cukorbetegség, epekő) fogyasszunk belőle megfelelő mennyiségben, naponta, változatosan!

Dr. Demeter Nikolett
orvos, táplálkozási és wellness tanácsadó, triatléta

Szólj hozzá!

Címkék: táplálkozás életmód élelmi rost Demeter Nikolett

A bejegyzés trackback címe:

https://mountainbike.blog.hu/api/trackback/id/tr137182621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.