Ez is volt már - random cikk

  • Ismerd meg a Trophy ördögének történetA Salzkammergut Trophy extrém távjának teljesítése egy igazán kemény erőpróba. A több, mint 200 km és a 7000 méter szintkülönbség teljesítése nagyon sok munkát és kitartást kíván a z indulóktól. A...
  • Megújult pályával jön a kőbányai cyclo-cross versenyDecember 15-én, vasárnap 13. alkalommal állhatnak rajthoz a cyclo-cross szakág kedvelői Budapesten, a Kőbányai Bringapark Kupán. A Cyclo-cross Magyar Kupasorozat utolsó állomására a versenyzőkön kívül...
  • Salzkammergut Trophy: ötletek szálláskereséshezAz ismert szállásfoglalási oldalakon a Trophy hétvégéjére már alig találni szabad szállást, illetve a szabad szobákat általában magasabb áron kínálják, mint egyéb időszakokban. Több szállásadó csak...
  • 2000-en már beneveztek a Salzkammergut Trophyra!Már több mint 2000 bringás adta le a nevezését a Salzkammergut Trophyra, amely július 13-án kerül megrendezésre 22. alkalommal. Ha nem akarsz lemaradni az év mountain bike-os csúcseseményéről, akkor...
  • Giro d'Italia 2020: budapesti rajt és még két szakasz MagyarországonHivatalosan is bejelentették, hogy 2020-ban Magyarországon rajtol a Giro d’Italia kerékpáros körverseny. A budapesti rajt mellett további két szakasznak adhat otthont hazánk. Ezeket később jelölik ki...

OLIMPIAI ÖTPRÓBA

olimpiai-otproba

OLIMPIAI ÖTPRÓBA

olimpiai-otproba-logo.jpg MTB VERSENYEK

- Tour de Velencei tó
- Szilvásvárad Maraton
- Hegyek Pokla Maraton
- Crosskovácsi Maraton
- Duna Maraton
- Bükk Maraton
- Mátra Maraton
- Velence Maraton

 REGISZTRÁLOK! 

Kövess minket a Facebookon is!

Strava

Komment

Címkefelhő

Ausztria (10) Bad Goisern (6) Balaton (8) baleset (24) beharangozó (50) Benkó Barbara (5) beszámoló (24) Blazsó Márton (3) bmx (4) bringapark (8) bringás (6) Bringasport (4) bringás póló (3) bringatúra (3) bringaverseny (26) Bubi (3) Buda Maraton (3) Buruczki Szilárd (3) Búr Zsolt (7) Citycross (3) Cseh Veronika (4) Cséri Szilvia (5) cyclocross (36) Danny MacAskill (3) Demeter Nikolett (7) díjátadó (4) Dósa Eszter (4) downhill (22) Drótszamár Fesztivál (12) Duna Maraton (5) e-bike (3) edzés (7) életmód (7) ellopták (3) Eplény (3) Erdőbénye (10) esés (5) EtyekCross (4) fat bike (5) Fehérkő-Lápa Hillclimb (6) fotó (4) futás (3) gerecse maraton (3) gyorszár (3) HegyiBringa (8) hegyikerékpár (58) ironman (3) Kassa (4) kerékpár (73) kerékpáros ruházat (3) kickstarter (3) kőbánya (30) Korda FIlmstúdió (4) kövérbringa (3) Magyar Kerékpársportok Szövetsége (4) magyar kupa (10) maraton (54) Mátra (6) Mátra Maraton (14) merida (4) Merkapt SE (9) Merkapt Sportközpont (12) mez (3) mezgyártás (3) MKSZ (12) mountainbike (7) mountainbike challenge (35) mountain bike (149) mozgásvilág.hu (9) MTB Piknik (9) nevezés (8) Nino Schurter (3) Nyugat Maraton Kupa (6) olimpia (4) olimpiai ötpróba (7) országúti (29) ötpróba (7) Parti András (6) Pedal MTB Tour (4) piactér (3) pincerendszer (9) póló (3) Polony István (4) Red Bull (3) rendelés (3) Rose (4) Salgótarján (6) Salzkammergut Trophy (23) Scott (4) SellarondaHERO (3) SHKE (4) Specialized (8) Strava (3) supercross (11) Szalay Péter (3) Szilvásvárad Maraton (5) Szlovákia (5) táplálkozás (6) teszt (4) tesztnap (6) Top Maraton (7) Tour de Balaton (6) Tour de Hongrie (3) Trek (7) túra (11) Underworld kupa (21) V4 (3) várgesztes (3) verseny (52) versenykiírás (13) versenysorozat (6) Vértesboglár (5) vértes maraton (5) Veszprém (4) videó (4) video (17) világbajnok (4) világkupa (9) villapark (3) visszahívás (3) Vuelta Sportiroda (9) Wouter Cleppe (4) XCO (12) Címkefelhő

Rekordlétszám és rekordélmények a Salzkammergut Trophyn!

2016.07.14. 17:53 :: fulopmiklos

Múlt hét szombaton került megrendezésre Ausztria legnagyobb mountain bike maratonja, a Salzkammergut Trophy, ahol 47 nemzet 4731 bringása állt rajthoz a választható hét táv valamelyikén. A hagyományokhoz híven mi magyarok is szép számmal voltunk jelen a versenyen, közel 300 honfitársunk vett részt az erőpróbán.

salzkammergut-trophy-60.jpg

Kiemelendő a Salzkammergut Trophy A távja, ahol 211 km és 7119 méter szintkülönbség vár a bringásokra, ám még mielőtt azt gondolnánk, hogy csak néhány „kattant” hóbortja a horror távval való viaskodás, eláruljuk az indulók számát, ami nem kevesebb, mint 719! A győztes, Andreas Seewaldnak (Team Centurion Vaude) „mindössze” 9 óra és 48 perc kellett a hihetetlen táv leküzdéséhez.

A második leghosszabb etapnak, a 119 km-t és 3848 méter szintkülönbséget rejtő B távnak 1037-en vágtak neki - mi is ezt a távot választottuk. Azonban a C-távról is szót kell ejtenünk, hiszen magyar győztest ünnepelhettünk a 76 km-es (2446 m szint) szakaszon Búr Zsolt (Superior MTB Team) személyében, aki 3 óra 16 perces idővel utasított maga mögé mindenkit.

salzkammergut-trophy-5.jpg

Személyes élmények

Talán vannak néhányan a blog olvasói között, akik tudják, hogy jelen sorok írója a Merkapt Maraton Team SE csapatának a tagja. Mivel úgy alakult, hogy a Salzkammergut Trophy minden kilométerét a csapat hat tagjával közösen tettük meg, így az én történetem az Ő történetük is – ezt osztanám meg. Persze a kaland nem a rajtvonalnál kezdődött, hanem két nappal korábban, csütörtökön, amikor az ébresztő öt órakor Budapesten megszólalt. 

5.40-kor bepakoltunk és 6 óra körül már úton is voltunk azzal a céllal, hogy az utazás napját is „megmentsük” és a délutánt már bringázással tölthessük a fantasztikus Salzkammergut hegyei között. Salzkammergut régió Ausztria szívében található, a gyönyörű hegyes-tavas vidékhez összesen 54 felső-ausztriai, Salzburg tartományi és stájerországi település tartozik. Földrajzi tekintetben Salzkammergut a Mondsee, a Wolfgangsee, az Attersee, a Traunsee, a Hallstattersee, az Altausseer see, a Toplitsee és a Traun folyó völgyének összessége. Hegyei közül elsőként kell említeni a Dachstein csoportot, mely 3000 méteres magasságával és örök hó borította gleccsereivel Ausztria egyik legkedveltebb síparadicsomai közé tartozik.

Nem sokkal dél után megérkeztünk a szálláshelyünkként szolgáló, az Altaussee mellett fekvő Hagan Lodge apartmanfaluba, ahol egy minden igényt kielégítő, 6 fős házba költöztünk be. Az apartman felszereltsége nyugodtan nevezhető luxusszínvonalúnak, hiszen automata pelletkályha – ami esténként be is kapcsolt – és szauna is szolgálta a kényelmünket.

salzkammergut-trophy-2.jpg

A hajnali indulásnak hála kora délután már a bringák nyergében ültünk és a recepción felmarkolt térkép segítségével igyekeztük felderíteni a környéket. Mivel közvetlenül a szálláshely mellett/mögött halad el a Trophy pályája - ami ekkorra már teljesen ki volt szalagozva - jó kiindulási alapnak bizonyult az A és E távban is szereplő szakasz megismerése. A kiadós bringázás után a teraszon folytattuk az akklimatizálódást, néhány pohár Aperol Spritz elfogyasztásával.

salzkammergut-trophy-3.jpg

A pénteki napra egy tókerülést terveztünk és némi bringás hegymászást „csak ésszel” kitétellel, mert valamit hagyni kellett másnapi Trophyra is a raktárban, nem pedig engedni a csábításnak és felélni a készleteinket. Az Altausseer megkerülésével hangolódtunk az azonos nevű sóbányához való felmászásra, amely szakaszon szintén a maraton útvonalán haladtunk, így a térképpel sem kellett bajlódni. Záróakkorként a sípályán "déháztunk" vissza az apartmanfaluba.

salzkammergut-trophy-1.jpg

Délutánra maradt a rajtcsomag átvétele, a rendezvényhez kapcsolódó, 90 kiállítót felvonultató bringa expo felfedezése és a tésztapartyn való részvétel. Mindezt összekapcsoltuk a pénteken érkező csapattársakkal való találkozással, így közösen fedeztük fel a Bad Goiserni versenyközpontot is. Mindezek előtt azonban átestünk egy alapos rendőri ellenőrzésen, ugyanis a rend éber őrei gyanúsnak találták a két utashoz tartozó négy üres kerékpárszállítót az autón. A magyarázathoz tudni kell, hogy minden évben eltűnik néhány nagyértékű kerékpár a rendezvény ideje alatt, így az ellenőrzés a mi érdekünkben történt, még akkor is, ha most gyanúsítottként számoltak velünk. Szerencsére sem erővágó, sem gyanús bicikli nem volt a csomagtartóban, így személyi, jogosítvány, versenyzői licensz és a szállásunkat nyitó mágneskártya meglobogtatása után továbbmehettünk.

A nap további része nyugisabban telt, begyűjtöttük az indulóknak járó Powerbar csomagot és a kiállítói ajándékokat is - a Boschnál pl. bringás zoknit kapott mindenki – tésztáztunk, söröztünk és estére megjelent az a jól ismert bizsergető izgalom is, ami a másnapi cuccok összekészítése közben járja át az embert.

Szombaton öt órakor ébredtem, jóval a beállított ébresztés előtt, mégpedig azért mert az eső hevesen zuhogott – szép lesz, gondoltam és befordultam, hogy lealudjam a még rendelkezésre álló másfél órámat, miközben az A-távon éppen ekkor elrajtoló sporttársakra gondoltam.

salzkammergut-trophy-4.jpg
Nem sokkal később "személyesen" is találkoztunk velük, mikor háromnegyed 8 körül a bringákat pakoltuk az autóra a Bad Gosirenbe kocsizás előtt, ugyanis a Hagan Lodge melletti szakaszra ekkor ért a felvezető motoros által „hozott”, a 211 km-es menetet vezető versenyző és az őt követő élboly – ekkor már közel három órája zúztak. Bad Gosernben a Merkaptos csapattagok szálláshelyéhez parkoltunk, majd rövid szöszmötölés után már a rajtban is álltunk és vártunk a 9 órai rajtjelre, hogy megkezdhessük napi penzumot.

salzkammergut-trophy-8.jpg

A B-táv alapvetően két hatalmas és két nagyobb mászás köré rajzolódik egy kimondottan hosszú és „sík” tókerüléssel kiegészülve. Persze ez így egyszerűen hangzik, de nagyjából így írható le egy mondatban a pálya. Az első nagy felfelé rögtön a rajtot követően megkezdődik, ahol előbb aszfalton majd terepen tornázta fel magát az ekkor még roppant sűrű mezőny a Raschbergre. Az első 10 km-en 500 méter tengerszint feletti magasságról 1350-ig jutottunk. A mászás felénél megérkezett a kiadós esődózis, ami az amúgy is magas páratartalmat a maximumra tolta, mi meg a bringát toltuk, mert az utolsó kilométeren már nem lehetett máshogy haladni.

A teljes táv egyetlen technikás részét az a szakasz adja, amely az Örök Falra (Ewige Wand) - az egész verseny fő látványosságához - és onnan le vezeti a mezőnyt, itt van az a néhány necces rész, ahol köves, gyökeres, jelen esetünkben sártól síkos-csúszós részek vannak, ezen a szakaszon lehet sokat nyerni ha jól ereszted, de veszteni is, ha valami balul üt ki.

abfahrt-gosausee-dachstein.jpg

Mire a kb. 33 km-nél lévő második frissítőpontra értünk már jól látszott, hogy a hatos fogatunk nem ereszti egymást és együtt fog haladni. Ez a rajtban még nem került kimondásra, de menet közben kialakult a „szövetség”, amely alapvetően plusz jókedvvel ruházott fel minket, hiszen tudtuk, hogy bármi jön, azzal hatosban küzdünk majd meg. Természetesen ehhez kellett, hogy nagyságrendileg egy szinten legyünk - hátra ne lógjon ki nagyon senki -, de az is, hogy az egyéni ambícióinkat eleresszük és átadjuk egy végső soron sokkal több élménnyel kecsegtető közös teljesítésnek.

gopr6244.JPG

A sík részt bolyban teljesítettük, a mászásoknál pedig bevártuk egymást, ha valaki mentális gödörbe készült huppanni az gyorsan kikaptuk onnan valami poénnal. Menet közben is éreztük, hogy most valami különlegesnek vagyunk a részei, ahogy az összes többi teljesítő is egy nagy egész része, úgy mi egy kisebb egységet képeztünk ezen belül.

Nincsen Trophy beszámoló a salzbergi mászás említése nélkül, ahol hihetetlen meredekségű aszfaltúton vezet fel a pálya és a tolás is komoly nehézséget jelent és szintén elmaradhatatlan részei a versenynek azok szurkolói pontok, ahol kissé kapatos, jelmezbe öltözött szurkolók buzdítják a bringásokat síppal, dobbal, nádi hegedűvel. Egyébként általánosságban is elmondható, hogy mind a helyiek, mind a turisták imádják a Trophy-t, hihetetlen szurkolást és tiszteletet kap még a legutolsó bringás is.

salzberg.jpg

A második nagy mászás után, ahol két szakaszban közel 1300 méter szint szalad a lábakba, lehet felsóhajtani először - ez kb. 70 km-nél van – és annak ellenére, hogy még 50 km hátra van, innen már látszik a vége. Nem mintha túl éhesek és szomjasak lettünk volna, de minden frissítőn megálltunk, hogy a bőséges kínálatból valamit csipegessünk, és hogy összevárjuk egymást – eléhezéstől nem kellett tartanunk.

salzkammergut-torphy-.jpg
Ahogy közeledett a cél úgy nőtt a jókedvünk és az utolsó Gosauseetől induló nagyobb mászás lepedálozása után már szinte repültünk a cél felé. A célegyenesbe érve, százak tapsa és reklámtáblán dörömbölése közepette hajtottunk át a célvonalon, ahol fantasztikus érzések közepette köszöntük meg egymásnak a nagyszerű versenyt, és most ezen beszámoló keretei között köszönjük meg az 1100, főként önkéntes szervezőnek, hogy évről-évre megfürdetik a világ mountain bike-osait ebben az élményben.

salzkammergut-trophy-finish-merkapt-se.jpg

Nekünk most a közös tekerés adta meg a savát-borsát a dolognak, amit más alkalommal egy kiugró időeredmény vagy a versenytársakkal vívott hatalmas meccs adhat. Lehetne számolgatni, hogy időben mennyi maradt a pályában, mi most azt tapasztaltuk meg, hogy mennyivel több kijött belőle!

Mindegy, hogy mi a cél, a tökéletes keret adott, és Salzkammergut Trophy lesz jövőre is, sőt, extra feltétre is számíthatunk, hiszen 2017. július 8-án 20. alkalommal kerül megrendezésre a verseny, amelynek a rajtvonalán ismét találkozunk! 

Szólj hozzá!

Címkék: beszámoló maraton mountain bike Salzkammergut Trophy Merkapt SE Bad Goisern

A bejegyzés trackback címe:

https://mountainbike.blog.hu/api/trackback/id/tr568889748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.